Oklahoma zabranila transrodnim osobama bavljenje „ženskim sportom“

Izvor: Beta

Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stit potpisao je zakon kojim se transrodnim osoba zabranjuje bavljenje školskim sportom za devojke i devojčice, prenela je HINA.

„Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uslove za sportistkinje. Kada je reč o sportu, devojke bi trebalo da se takmiče sa devojkama, dok bi dečaci trebali da se takmiče sa dečacima. I budimo jasni, to je sve što ovaj zakon kaže“, rekao je Stit, republikanac, na potpisivanju.

Predlog zakona, koji je lako prošao u Domu i Senatu pod vođstvom republikanaca, stupio je na snagu odmah guvernerovim potpisom.

Takozvani „Save Women’s Sports“ primjenjuje se na državne škole i fakultete.

Oklahoma je donošenjem ovog zakona postala 12. država u kojoj se transrodnim devojkama zabranjuje učestvovanje u ženskom sportu u školi. Slični nacrti zakona koji su prošle nedelje doneseni u Arizoni i Kentakiju čekaju poteze guvernera tih država.

Poslednjih meseci pažnju izaziva plivačica Lia Tomas, koja je do pre dve godine bila muško i kao Vil Tomas koja se tri godine takmičila u muškoj konkurenciji pre promene pola. Prema pravilima Nacionalnog univerzitetskog atletskog saveza, dozvoljeno joj je takmičenje u ženskoj konkurenciji, jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosterona.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenili su 2019. da je samo 1,8 odsto srednjoškolaca u zemlji transrodno, a grupa Kampanja za ljudska prava tvrdi da prema anketama samo oko 12 odsto njih igra u ženskim sportskim ekipama.