Nove sankcije EU: Rusija bez statusa najpovlašćenije zemlje, kripto sredstava…

Izvor: N1 / Foto: Pixabay

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da će EU u subotu uvesti četvrti paket sankcija protiv Rusije, zbog njene “nemilosrdne” invazije na Ukrajinu.

„Prvo, Rusiji ćemo oduzeti status najpovlašćenije nacije na našem tržištu. To će ukinuti važne benefite koje Rusija uživa kao članica Svetske trgovinske organizacije. Ruske kompanije neće više dobijati privilegovan tretman u našim ekonomijama“, poručila je Fon der Lajen, prenosi CNN.

EU će „takođe raditi na tome da suspenduje prava članstva Moskve u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući i Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku“.

“Osiguraćemo da Rusija ne može da dobije finansijska sredstva, zajmove ili bilo koje druge benificije od ovih institucija”, poručila je predsednica Evropske komisije.

EU će takođe osigurati da “ruska država i njene elite ne mogu da koriste kripto sredstva da zaobiđu sankcije” i zabraniće izvoz u Rusiju luksuzne robe iz EU i uvoz robe od gvožđa i čelika, dodala je Fon der Lajen.

Ministri finansija pravde i unutrašnjih poslova G7 sastaće se sledeće sedmice da “koordiniraju radnu grupu osnovanu protiv Putinovih prijatelja”, kazala je šefica Evropske komisije.

Ranije danas članice G7 su objavile da će preduzeti korake da oduzmu Rusiji status “najpovlašćenije nacije”, što bi ukinulo Moskvi beneficije od njenog članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Pored najavljenih planova, uložićemo dalje napore da smanjimo naše naše oslanjanje na ruske energente, istovremeno osiguravajući da to činimo na način koji će dati svetu vremena da obezbedi alternativno i održivo snabdevanje. Pored toga, kompanije iz privatnog sektora napuštaju Rusiju brzinom bez presedana i solidarnošću. Stojimo uz naše kompanije koje pokušavaju propisno da se povuku sa ruskog tržišta”, navele su u saopštenju zemlje članice G7.

Novi paket sankcija danas je objavio i predsednik SAD Džozef Bajden.