Niko ne želi da dođe do rata Rusije i Ukrajine, osim vojne industrije

Izvor: N1 / Foto: Pixabay (ilustracija)

Novinarka N1 Aleksandra Godfroa izjavila je u emisiji N1 Studio Live da su dosadašnji pregovori povodom smirivanja tenzija između Rusije i Ukrajine bili bez vidljivog uspeha, ali je ocenila da niko ne želi da dođe do rata između ove dve zemlje – osim vojne industrije.

Podsetimo, predsednik Amerike Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da ih spasu kada budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne. Bajden je za En-Bi-Si njuz rekao da bi stvari brzo mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters.

„Poslednje informacije su da je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila pisano na pitanja novinara koja se tiču ruske reakcije na poteze NATO-a i EU vezane za ruske zahteve o obezbeđivanju bezbednosti. Zaharova je napisala da oni to što su dobili ne smatraju odgovorom, jer su to dobili od Stoltenberga i Borela. Kažu da kolektivni odgovor nije prihvatljiv, jer su Rusi pisali ponaosob svakoj državi i takav odgovor i očekuju“, kazala je Godfroa.

Godfroa kaže da je strategija Rusije da utvrdi pojedinačne odgovore zemalja članica Evropske unije i NATO-a, jer znaju da će odgovor Mađarske biti drugačiji od odgovora Francuske, Velike Britanije ili Nemačke.

Ona je posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Rusiji ocenila kao “delimično uspešnu” sa tačke gledišta Rusije, “zato što nisu džabe razgovarali pet sati”, kao i da pokazuje ono što Rusija želi da postigne – “ne postoji jedinstven odgovor u okviru Evropske unije”.

Konstatuje da za sada ne postoji vidljiv napredak u mirovnim pregovorima.

Podseća da Rusija godinama insistira na stavu da kada god se NATO približava njihovim granicama, to smatraju kao potencijalnu pretnju.

“NATO i dalje doživljavaju kao potencijalnog suparnika u nekakvom potenicijalnom ratu”, navela je Godfroa

Ona je dodala da su ciljevi Rusije da Ukrajina nikada ne uđe u NATO i da im se garantuje sigurnost za Krim.

Na pitanje da li je to realno, Godfroa odgovara: “To zavisi kako se stvari budu odvijale. Ukoliko dođe do rata, sve ovo što pričamo dobija drugu dimenziju. Niko ne želi da do tog rata dođe, osim vojne industrije, ali je u tom slučaju potpuna drugačija priča”.

Opisuje da obe strane optužuju suprotnu da sprema početak vojne intervencije, i da je primetno da SAD “ne daju da padne tenzija”.

Dodaje da su Rusija i Ukrajina u svojevrsnom ratu već sedam godina, i da su primetne velike vojne vežbe obe armije.

“Ogromno je prisustvo vojske. Ako se pogleda mapa, to izgleda prilično strašno”, ocenila je Godfroa.