Mračan dan za Evropu: Zapadni čelnici osudili ruski napad na Ukrajinu

Izvor: Hina / Foto: Pixabay (Ilustracija)

Zapadni čelnici osudili su ruski napad na Ukrajinu pozivajući Moskvu da odmah prekine s vojnim aktivnostima, prenose svetske agencije.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je neopravdani i ničim izazvani napad ruskih oružanih snaga na Ukrajinu u razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Najavio je da će čelnici zemalja okupljenih u blok G7 nametnuti teške sankcije Rusiji, a SAD će nastaviti pružati podršku i pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Evropska unija osiguraće da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“U ovim mračnim satima naše su misli s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i decom dok se suočavaju s ničim izazvanim napadom i strahuju za svoje živote”, poručila je na Tviteru

“Kremlj će odgovarati”, dodala je Fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da je ruski napad na Ukrajinu grubo kršenje međunarodnog prava ističući da Rusija mora odmah prekinuti s vojnom operacijom.

“Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu”, napisao je Šolc u saopštenju

Britanski premijer Boris Džonson napisao je u tvitu da je zgožen događajima u Ukrajini te je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsednikom o sledećim koracima.

Separatisti potpomognuti Rusijom u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su napade velikih razmera protiv ukrajinskih snaga duž crte razdvajanja, izvestila je ruska novniska agencija Interfax pozivajući se na portparola separatista.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je vojnu operaciju u Ukrajini u četvrtak.

Sazvan je hitan sastanak ambasadora članica NATO.