Miladinović (BBC): Svi su se pomalo navikli na rat u Ukrajini

Novinar BBC na srpskom Aleksandar Miladinović smatra da su se svi “pomalo navikli na rat” u Ukrajini, “prošao je taj psihološki period prilagođavanja od četiri nedelje na nešto novo”, i to se manifestuje time što se o izbeglicama mnogo manje priča nego pre dve nedelje. Dodaje i da jeste neposredna faza ruske agresije na Ukrajinu počela 24. februara, ali nestabilnost u toj zemlji, aneksija Krima, pokušaj otcepljenja Donbasa, datiraju od 2014. godine. “To bi neki možda takođe zvali ratom”, kaže Miladinović.

„Možda će se ova faza neposrednog vojnog napada završiti, ali to ne znači da će se time završiti sveobuhvatni ratni sukob na tom prostoru i da će to značiti trajni mir. A onda je pitanje da li je to kraj rata kada nije kraj“, naveo je Miladinović u Novom danu na TV N1.

Kaže i da možemo da vidimo jako potresne slike izbeglica, „ali s druge strane i ne vidimo mnogo toga, postoje gradovi koje nikad nismo videli na televiziji“.

Dodaje da se manje interesovanje za rat u Ukrajini vidi i po opadanju broja poseta stranicama koje se bave njime.

“Ne možemo iz dana u dan čitati teške vesti, to je način samoodbrane”, ukazuje on.

Komentarišući medijske napise o novoj aferi u trgovini oružjem, odnosno o 53.500 srpskih mina iz Krušika koje su se našle na ukrajinskom frontu, on ističe da je namenska industrija za Srbiju jako bitna, “donosi neki novac, ali moramo biti svesni da to što se prodaje iz namenske industrije nije humanitarna pomoć”.

Povodom zapadnih sankcija Rusiji, i njenom odgovoru da će od sada gas naplaćivati samo u rubljama, on ocenjuje da nema sankcija koje ne pogađaju i jednu i drugu stranu, pogotovu kada su akteri približno sličnih snaga.

“Sankcije su vid ekonomskog rata i tu nema mogućnosti da strada samo jedna strana. Interesantno je kako velike sile, uprkos tome što deluje da nema nikakve komunikacije, pronalaze način da sarađuju. Biće interesantna uloga Gasprom banke”, navodi on i dodaje da je “očigledno da je nemoguće svet preseći u jednom danu”.

“Mislim da niko ne želi da izgradi ekonomski berlinski zid”, zaključuje on.