Lavrov: Treći svetski rat bi jedino mogao da bude nuklearni rat

Izvor: BBC / Foto: Youtube Printscreen (DW News)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da bi Treći svetski rat mogao biti samo “nuklearni rat”, prenosi BBC.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi podsetio da je američki predsednik Džo Bajden rekao da je jedina alternativa sankcijama Treći svetski rat, a Lavrov kaže da bi on mogao biti samo „nuklearni rat“, piše BBC.

On kaže da je to samo u glavama zapadnih političara, ali ne i u glavama ruskog naroda.

“Ako se bude vodio rat protiv nas, onda oni koji prave takve planove treba da razmisle o tome, a po mom mišljenju se takvi planovi prave“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je poručio da će Moskva nastaviti s vojnom operacijom u Ukrajini “do kraja”. Takođe je kazao da ne sumnja da će se pronaći rešenje za krizu u Ukrajini.

Rekao je da se dijalog Rusije sa Zapadom mora temeljiti na međusobnom poštovanju i rekao da, iako Rusija ima mnogo dobre volje, ne može dopustiti da iko potkopa njene interese. Moskva neće dopustiti Ukrajini da zadrži infrastrukturu koja preti Rusiji, rekao je on.

On je ponovio tvrdnju da je ukrajinska vlada neonacistički režim i kaže da bande pljačkaju gradove, uključujući i Marijupolj.

Lavrov takođe kaže da Ukrajinci “sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit”.

On se više puta pozivao na Holivud i kaže da ljudi ne bi trebalo da “samo gledaju ovaj holivudski film” koji su napisali zapadni mediji “gde postoji krajnje zlo”.

Ruski ministar spoljnih poslova takođe kaže da NATO pokušava da ojača bezbednost Zapada po cenu Rusije.

On je uporedio SAD sa Napoleonom i Hitlerom koji su, kako kaže, imali cilj da potčine Evropu, a da sada to čine Amerikanci.

Lavrov smatra da ukidanje gasovoda Severni tok 2 “pokazuje mesto” EU, sugerišući da iza odluke stoje SAD.