Jakšić: U Vučićevom strahu od Putina, Srbija se svrstava uz Rusiju

Izvor: N1 / Foto: YT Printscreen N1

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za N1 da Srbija ne mora da se opredeli po pitanju sukoba u Ukrajini, već da se to tako samo predstavlja, i da bi Srbija trebalo jasno da se odredi prema agresiji na suverenu zemlju. “Kao što kritikujemo Zapad zbog kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta u slučaju Kosova, onda zvaničan Beograd mora jasno da osudi Putinovu agresiju na Ukrajinu. Plašim se da to toga neće doći, time se ugrožava koncept neutralnosti i time se Srbija, u Vučićevom strahu od Putina svrstava uz Rusiju, udaljava od Zapada i izlazi iz balansa koji pokušava da sačuva što je opasno za buduća geostrateška opredeljenja Srbije ka Evropskoj uniji”, kaže on.

Jakšić je rekao da je napad na Ukrajinu na neki način i bio očekivan.

„Predsednik Putin se ponaša po skriptama iz 2008. godine kada se odlučio na oružanu intervenciju u Gruziji, pretnjama da ce Gruzija ući u NATO, sa te strane nije iznenađenje, ali je iznenađenje što je Putin nedeljama ponavljao da Rusija nema nameru da izvrši invaziju. Jasan cilj je da Ukrajina bude vraćena u rusku sferu uticaja. Kremlj negira nacionalni identitet Ukrajine, Putin ponavlja da Ukrajina jedini suverenitet može da ostvari samo u zajednici sa Rusijiom. Sada imamo situaciju gde je Putin pokazao isti stepen agresivnosti kao ranije Brežnjev i jasno je da, bez obzira što se radi o organičenim vojnim dejstvima i što NATO nema nameru da interveniše, ulazimo u nešto što bi moglo da se nazove novi Hladni rat“, navodi Jakšić.

Sagovornik N1 navodi da je jasno da se arhitektura evropske bezbednosti menja i da će morati mnogo toga da se učini da bi se našlo rešenje jedne ovakve situacije.

“Isto tako je jasno da je Putin bio spreman da otvoreno uđe u vežbu kažnjavanja Kijeva uz poruku Zelenskom da mora da prihvati demilitarizaciju ili neutralan status svoje zemlje. Situacija je veoma ozbiljna, morala bi da postoji nova konferencija o evropskoj bezbednosti, da se izađe iz krize koja preti da veoma ozbiljno pritiska Evropu”, kaže.

Jakšić je kazao da sledi novi paket mera Zapada Rusiji.

“Mogu da budu mnogo delotvornije jer su usredsređene na finansijski i energetski sektor, ostaje pitanje koliko će sankcije imati efikasno dejstvo, Rusija sa Kinom traži izlaze da bi ublažila efekte kaznenih mera. Moraju da se nađu rešanja za deo legitimnih zahteva Moskve, da NATO prestane da se približava zapadnim granicama Rusije. Prihvatiti po hitnom pustupku Ukrajinu u NATO ili izbaciti Rusiju iz UN, značilo bi dublju izolaciju Rusije, morate da se suočite sa neprijatnim situacijama, ali one moraju da se rešavaju onda nekim mirnodopskim sredstvima, pregovaranjima. Učlanjenje Ukrajine u NATO bi bio provokativan potez. Putin je zapetio svima koji se mešaju merama koje nisu viđenje u istoriji. Ukoliko smatra da je izazvan, od njega možemo svašta da očekujemo. Mogao bi da krene u bombardovanje Kijeva, ali to ne znači da ne bi krenuo u akciju u državama Baltika koje smatra najbližom pretnjom. Čitava paleta kaznenih mera Moskve je na raspolaganju Kremlju, ali šta bi Putin izabrao ne možemo da znamo – ovo nije slučajno, osmišljeno je, i tim je opasnije”, zaključio je Boško Jakšić.