Izbori u nedelju i u Mađarskoj, Orban prvi put nije siguran u pobedu

Izvor: J. D; Danas / Foto: YT Printscreen

U Mađarskoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, na koje premijer Viktor Orban posle 12 godina vladavine prvi put izlazi a da ne može da bude siguran u pobedu, pošto poslednje ankete pokazuju da predstoji tesna trka sa ujedinjenom opozicijom.

Ovoj neizvesnosti najviše je doprinelo to što se opozicija konačno ujedinila, a čini je šest stranaka i nestranački kandidat za premijera Peter Marki Zaj. Mađarska ima kombinovani izborni sistem: od 199 poslaničkih mesta u parlamentu 106 se bira direktno u izbornim jedinicama, a 93 na partijskim listama širom zemlje.

Orban je na vlasti od 2010. i sada se bori za svoj četvrti uzastopni mandat. Njegova nacionalistička konzervativna stranka Fides je imala dvotrećinsku većinu u parlamentu, što mu je omogućavalo da menja ustav. Ali, ankete pokazuju da je ta većina sada ugrožena i da ima mnogo izbornih jedinica u kojima će o pobedi odlučivati samo nekoliko stotina glasova.

Sa druge strane je opoziciona koalicija Ujedinjeni za Mađarsku koju čini šarolika lepeza stranaka, od socijalista, preko liberala i zelenih, do Jobika, bivše krajnje desnice, a sada stranke desnog centra. Koalicija je oformljena, piše Al Džazira, da bi se zemlja spasila od Orbanove sve korumpiranije i autoritarnije vlasti.

Marki Zaj je u oktobru izabran za kandidata opozicionog bloka za premijera u nadi da bi on mogao da privuče neke nezadovoljne pristalice Fidesa koji ne bi inače glasali za levicu, kao i neodlučne birače.

Dva bloka su prema anketama bila relativno izjednačena poslednjih meseci, ali stvari se menjaju nakon što je izbio rat u Ukrajini. Izborna kampanja koja se do tada fokusirala na pitanja koja izazivaju društvene podele, kao što su Orbanovo protivljenje migracijama, neprijateljstvo prema LGBT zajednici i sukobi s Briselom, promenila je tok, a centralno mesto je zauzela zabrinutost zbog rata Rusije protiv Ukrajine i budućnosti položaja Mađarske u promenljivom geopolitičkom pejzažu.

Iako su mnogi pomislili da će Orbanove bliske veze sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina za opoziciju otvoriti put do pobede, ispostavilo se da nije tako. Kako piše Politiko, u mnogim evropskim zemljama ovakav stav premijera mogao bi da znači kraj njegove karijere, ali ne i u Mađarskoj, naročito pošto je Orban vešto izbegao da njegovi odnosi sa Moskvom dođu u centar pažnje i sveo svoju predizbornu poruku na jednostavnu ideju: on će zadržati Mađarsku izvan rata, dok opozicija to neće učiniti jer želi da šalje mlade Mađare da ginu u ratu koji nije njihov.

S druge strane, opozicija je ove izbore okarakterisala kao istorijski izbor između zapadne demokratije i istočne autokratije koju simbolizuje Putinova Rusija, od Orbanove vlade traži odgovornost za njene bliske veze sa Rusijom i kritikuje to što je premijer povećao energetsku zavisnost Mađarske od Rusije.

Tvrde da oni umesto istoka biraju Evropu i da Mađarskoj zbog Orbanove sebičnosti preti opasnost da se vrati na pogrešnu stranu istorije. Mađarska opozicija je nedavno pozvala mađarskog šefa diplomatije Petera Sijarta da podnese ostavku nakon medijskih navoda da ruske tajne službe imaju “praktično neograničen pristup informacionim sistemima mađarskog ministarstva spoljnih poslova“. Prema pisanju istraživačkog sajta Direkt 36 postoje “čvrsti dokazi” da su ruske službe bezbednosti godinama imale direktan pristup ne samo mejlovima osoblja i drugim aktivnostima, već i poverljivim podacima.

U nedelji pred izbore u Mađarskoj je otvoreno pitanje regularnosti, jer su pojedini birači i opozicione stranke u dijaspori upozorili da su glasački listići iz Budimpešte umesto preko pošte stigli od partijskih aktivista bliskih vladajućoj stranci.

Na izborima u Mađarskoj pravo glasa ima i 70 hiljada registrovanih birača u Vojvodini, gde Mađari čine oko 13 osto populacije. Kako saznaje RSE, primedbu je primila i Nacionalna izborna komisija Mađarske, a uključio se i sud u Budimpešti, nakon čega je stigao i poziv opozicije da svi glasovi pristigli poštom budu poništeni. Na društvenim mrežama, Marki Zaj je naveo da je Fides toliko „uplašen od poraza da ne beži ni od najjasnije prevare: bukvalno su hteli da naprave đubre od volje birača“.

Sijarto optužio Kijev za mešanje u izbore

O uticaju rata u Ukrajini svedoči i činjenica da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u četvrtak optužio ukrajinske vlasti da pokušavaju da se mešaju u izbore u Mađarskoj.

On je naveo da postoji „stalna koordinacija između mađarske levice i predstavnika ukrajinske vlade“ i da Ukrajina pokušava da utiče na izbore u korist koalicije opozicionih partija.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dimitri Kuleba je odbacio te navode rekavši da se Ukrajina nikada nije mešala u unutrašnja pitanja Mađarske, posebno ne pred izbore.