Informacioni rat Kijeva i Moskve, prvi put da internet kompanije – biraju stranu

Izvor: N1; Miona Živić

Pored ratnih dejstava, između Rusije i Ukrajine, ali i zapadnih zemalja vodi se pravi informacioni rat, a ono što je novo u njemu je da se velike internet kompanije po prvi put odlučuju za neku od strana u tom sukobu, kaže za N1 Bojan Perkov, istraživač u Share fondaciji. Različite informacije sa raznih strana dovešće do toga da suštinski nećemo nikome verovati i zbog toga je to zaista opasno, ocenjuje komunikacijski stručnjak Nikola Parun.

Kako ne paničiti u vreme panike? Mogu li se političkim porukama smanjiti dezinformacije? Kako se odupreti informacijskom predoziranju? Da li je invazija Rusije na Ukrajinu zapravo i prvi svetski rat na društvenim mrežama?

Perkov kaže da je situacija – vrlo zaoštrena.

“Vidimo da u ovako jednom sukobu u 21. veku u Evropi imamo situaciju da se internet kompanije po prvi put određuju u skladu s politikama vlada odakle potiču. To su Sjedinjene Države, pre svega, ali ima i drugih. Ono što jeste problem je upravo taj pristup internetu običnih građana koji su pogođeni merama svih tih kompanija”, rekao je Perkov u Danu uživo.

Kako je rekao, neki važni činioci za pruženje usluga interneta i konekcija, poput kompanija Cogent ili Lumen, uksratile su usluge na teritoriji Rusije.

“I to može da utiče na distribuciju interneta i na to koje će sada mere Rusija da preduzme”, objašnjava Perkov.

On podseća da se pre nekoliko godina govorilo o ruskom suverenom internetu.

“Da u slučaju povlačenja usluge ili pokušaja da joj se onemogući pristup tim uslugama, Rusija može da na svojoj teritoriji obezbedi konzistentost i kontinuitet rada interneta”, kaže.

Parun dodaje i da ovaj sukob jeste prvi u kojem imamo takvo ponašanje velikih sistema, da se određuju prema stranama u sukobu, a da to koliko je to dobro ili loše – ostaje da se vidi.

“Koliko je to dobro, pokazaće vreme. Ja ne mislim da je to dobro, kada odsecate Rusiju od dela sveta. A nisu samo zapadni sistemi svet, postoje i drugi – WE Connect, recimo, Telegram je zanimljiv fenomen, on se koristi i u Srbiji kao jedna od platformi gde Srbi saznaju ‘istinu’, sa ruskih pozicija”, izjavio je Parun.

I dodaje – “Ako pratite dobro te kanale, sve što se tamo plasira, to za dva dana postane zvanična politika Rusije i onda se pojavi i na naslovnicama naših medija”.

Izvor : N1

Parun kaže i da se “pravi infomacioni rat odvija na Telegramu, čak i na Vajberu”.

“To su kanali koji su javno dostupni. Usput, Telegram je kanal gde i sami Ukrajinci vrlo rado provode vreme”, kaže Parun.

Pitanje je digitalnih veština i digitalne pismenosti koliko poznajemo te platforme i kako ih možemo koristiti, pojašnjava Perkov.

“Ruska internet zajednica je razvila posebne društvene mreže, imaju jednog velikog Jandeksa, koji pruža usluge pretrage, nešto poput Gugla”, kaže.

A u sukobu Ukrajine i Rusije posebnu ulogu imaju i – hakeri.

“Već vidimo da se mnogo toga dešavalo. Svakog dana imamo vesti ko je koga napao, koji sajt je nestao. Imali smo situaciju da se iz drugih država reaguje, ‘Beloruski sajber partizani’ su onesposobili železnicu i time se stavili na stranu Ukrajine. Ministarstvo digitalne transformacije je pozvalo sve stručnjake da se priključe ukrajinskoj sajber armiji, čiji je cilj da ugrožava neke ruske mete i servise od interesa i značaja za građane Rusije”, naglasio je Perkov.

Spomenuo je i takozvanu Konti grupu, koja koristi ucenjivačke softvere, zaključava fajlove pa traži otkup.

“To je jedno vrlo dinamično i uzbudljivo polje, gde možemo da očekujemo svašta, iako je sad pristup internetu u Ukrajini dosta očuvan, videćemo kako će na to uticati razaranja i ratna dejstva, koliko će to pogoditi mrežu operatora. Videli smo da je Mask došao sa satelitima da pomaže. Sve je pod ogromnim uticajem promene i vrlo dinamično. Možemo samo da pretpostavimo šta bi bio sledeći potez i jedne i druge strane”, rekao je Perkov.

Izvor : N1

Parun kaže da je cela situacija nova za sve.

“Pa i za njih same, stanje je vanredno, opasnosti su dvostruke”, dodaje.

A sve to dovodi, kaže, do toga da suštinski nećemo nikom verovati i da je zbog toga to zaista opasno.