HRW: Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša probleme sa hranom u svetu

Izvor: CNN / Foto: Pixabay

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da pogorša probleme sa hranom na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, upozorio je Hjuman rajts voč (HRW).

„I Ukrajina i Rusija su vodeći izvoznici poljoprivrednih proizvoda u mnoge bliskoistočne i severnoafričke zemlje, a poremećaji izazvani ratom već su pogoršali situaciju sa rastućim cenama hrane i produbili siromaštvo“, navodi se u saopštenju ove organizacije za ljudska prava, prenosi CNN.

„Globalni lanci hrane zahtevaju globalnu solidarnost u vremenima krize. Bez usmerene akcije po pitanju snabdevanja i dostupnosti hrane, konflikt u Ukrajini rizikuje da produbi svetske probleme sa hranom, posebno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi“, kazao je izvršni direktor HRW za Bliski istok i Severnu Afriku Lama Fakih.

Ukrajinska vlada je zabranila izvoz ključnih poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, kukuruz, druge žitarice, so i meso, prema odluci vlade koja je usvojena 9. marta.

HRW upozorava da čak i ako uskoro budu rešeni poremećaji u lancu snabdevanja, problemi će se najverovatnije nastaviti “jer poljoprivrednici beže od borbi a konflikt u Ukrajini uništava infrastrukturu i opremu”. Dodaje da bi konflikt takođe da dovede u pitanje predstojeću žetvu.

Zajedno su Rusija i Ukrajina odgovorne za skoro 30 odsto globalnog izvoza pšenice, prema analitičkoj firmi za poljoprivredne podatke Gro Intelligence.

Ukrajina je pre invazije bila na putu rekordne godine kada se radi o izvozu pšenice, dok se ruski izvoz pšenice usporio, prema američkom Sekretarijatu za poljoprivredu.