Greta Tunberg sastavila priručnik za borbu protiv ekoloških kriza

Izvor: Beta/AP / Foto: Wikimedia Commons

Ekološka aktivistkinja iz Švedske, Greta Tunberg, uz doprinos vodećih naučnika i pisaca, sastavila je priručnik za borbu protiv međuzavisnih ekoloških kriza u svetu čije je objavljivanje za oktobar najavio “Penguin Random House”.

Knjiga ima za cilj da pomogne čitaocima da razumeju povezanost ugrožavanje klime, životne sredine, održivosti i autohtonog stanovništva, a namenjena je kao vodič za obuku i aktivizam.

„Knjiga o klimi“ sadrži doprinos više od 100 akademskih stručnjaka, mislilaca i aktivista, uključujući romanopisce Margaret Atvud i Amitava Goša, naučnika Salemul Haka i šefa svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa.

Pored priča Tunberg o „saznavanju, demonstriranju i otkrivanju lažnih vesti o ekologiji širom sveta“, autori tekstova u knjizi, među kojima su kenijska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Vandžira Matai, brazilska domorodačka aktivistkinja Sonja Guajahara, francuski ekonomista Toma Piketi i kanadska novinarka Naomi Klajn, nude „uverljive priče o promeni, akciji i otpornosti“ – rekao je britanski izdavač.

“Nadam se da će ova knjiga biti neka vrsta izvora za razumevanje različitih, a tesno povezanih kriza”, rekla je Tunberg.

Kada je imala 15 godina, Tunberg je 2018. godine počela da preskače nastavu jednom nedeljno u znak protesta zbog klimatskih promena što je izazvalo masovno napuštanje nastave jednog dana u nedelji i preraslo u svetski pokret mladih.

Ta švedska aktivistkinja sada ima 19 godina, već je objavila memoare “Naša kuća gori” (Our House Is On Fire) i zbirku svojih govora “No One Is Too Small to Make a Difference” (prevod u Srbiji: “Da li me čujete”).