Fronteks: Zapadni Balkan glavna tačka za šverc oružja ka EU

Izvor: Beta / Foto: MUP

Zapadni Balkan je glavna tačka za šverc oružja ka Evropskoj uniji (EU), a među državljanima regiona po upotrebi falsifikovanih dokumenata se izdvaja Albanija, ocenjuje Fronteks u godišnjoj analizi rizika.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Fronteks ocenujuje da je najveći rizik za EU u domenu krijumčarenja oružja kopnena granica sa Zapadnim Balkanom.

„Tamo je u odnosu na sve granice Unije otkrivana najveća količina ilegalnog oružja (39 odsto) i najveći broj zabeležih slučajeva krijumčarenja oružja (devet odsto). Nakon Zapadnog Balkana kao rizične tačke krijumčarenja oružja Fronteks označava granice sa Ukrajinom, Moldavijom i Turskom“, navodi se u izveštaju.

Fronteks ukazuje da preovlađuje krijumčarenje relativno malih količina oružja i municije, uglavnom u putničkim vozilima, kao i da oružje često potiče iz postkonfliktnih zemalja.

“Među državljanima koji prednjače u falsifikovanju dokumenata za ulazak u EU najviše je Ukrajinaca sa 1.521 slučajem. Albanija je na drugom mestu sa 1.272 slučaja. Oni su uglavnom pokušavali da se domognu Velike Britanije. Na trećem mestu su državljani Turske, sa 394 osobe uhvaćene sa lažnim dokumentima uglavnom u vazdušnim lukama”, ukazuje Fronteks.

Uglavnom su lažirana prateća dokumenta neophodna za prelazak granice u vreme pandemije koronavirusa, poput dokaza o regulisanom statusu boravka, dok građani Ukrajine, Albanje, Gruzije i Srbije najčešće prekoračuju limit legalnog boravka u EU.

Broj donetih odluka o vraćanju državljana zemalja Zapadnog Balkana kućama iznosi oko 35.000, što je skok od skoro 9.000 u odnosu na podatke iz prethodne godišnje analize.

“Uprkos pandemiji koronavirusa šverc narkotika u EU se beleži novi rekord u zaplenjenim količinama… Otkriveno je oko 208 tona hašiša, 24 tone kokaina, 2,5 tona kanabisa i 177 kilograma heroina. Prostor jugoistočne Evrope i Zapadni Balkan označeni su kao glavne tačke uzgajanja kanabisa na otvorenom prostoru, a Centralna i Zapadna Evropa u zatvorenom prostoru”, dodaje se u tekstu.

Takođe se navodi da, prema procenama Fronteksa, u EU raste potražnja za kokainom.

Share