Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje rusku invaziju Ukrajine

Izvor: N1/FoNet / Foto: Pixabay

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu.

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od zemalja Evropske unije da uvedu strože sankcije Rusiji i da pojačaju napore da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, navodi se u rezoluciji.

Parlament najoštrije osuđuje rusku ilegalnu invaziju na Ukrajinu i zahteva od Kremlja da prekine sve vojne aktivnosti u toj zemlji, dodaje se u tekstu kojim se osuđuje i uloga beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u napadu.

Poslanici Evropskog parlamenta kategorički odbacuju rusku “retoriku koja nagoveštava moguće pribegavanje oružju za masovno uništenje”, podsećajući Rusiju na njene međunarodne obaveze i upozoravajući na opasnosti od nuklearne eskalacije sukoba.

Oni, takođe, pozivaju Evropsku komisiju i zemlje EU da pruže dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, u saradnji sa humanitarnim agencijama UN i drugim međunarodnim partnerskim organizacijama.

Tekst je usvojen sa 637 glasova za, 13 protiv i 26 uzdržanih.

Rezolucija poziva institucije EU da rade na davanju Ukrajini status kandidata za članstvo u EU.

Svaki takav postupak treba da bude u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji i zasnovan na meritumu, navodi se u tekstu.

U međuvremenu, Brisel bi trebalo da nastavi da radi na integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište EU, u skladu sa postojećim Sporazumom o pridruživanju između EU i Ukrajine.

Pozdravljajući brzo usvajanje sankcija EU, poslanici Evropskog parlamenta žele da vide šire restriktivne mere čiji je cilj strateško slabljenje ruske ekonomije i industrijske baze.

Posebno treba ograničiti uvoz najvažnijih ruskih izvoznih dobara, poput nafte i gasa, ističe se u tekstu.

Nova ulaganja EU u Rusiju i nova ruska ulaganja u EU treba zabraniti, a sve ruske banke treba blokirati iz evropskog finansijskog sistema, a Rusiji zabraniti pristup SWIFT sistemu.

Niz sankcija, uključujući zabranu SWIFT, trebalo bi da bude proširen i na Belorusiju na osnovu njene direktne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Poslanici pozivaju zemlje EU da brže obezbede Ukrajini odbrambeno oružje, u skladu sa članom 51 Povelje UN, koji omogućava individualnu i kolektivnu samoodbranu.

Parlament, takođe, pozdravlja posvećenost EU da aktivira svoju Direktivu o privremenoj zaštiti, kako bi svim Ukrajincima koji beže od rata bio omogućen trenutni pristup zaštiti.

Odgovornost za prijem izbeglica koje stižu na spoljne granice EU trebalo bi da bude podjednako podeljena među članicama Unije.

Ciljane sankcije protiv pojedinaca odgovornih za korupciju na visokom nivou u Rusiji i Belorusiji, kao i oligarha i zvaničnika bliskih rukovodstvu zemalja, trebalo bi brzo da budu usvojene, zatražili su poslanici Evropskog parlamenta.

Evropska unija i zemlje saveznice treba da preispitaju sve korisnike takozvanih “zlatnih viza” i da ukinu one koji se pripisuju ruskim licima sa visokom neto imovinom i njihovim porodicama, posebno onima koji su povezani sa sankcionisanim pojedincima i kompanije, zaključuje se u tekstu.