EU poziva Gugl i Jutjub da zabrane “rusku ratnu propagandu”

Izvor: Hina / Foto: Pixabay

Alfabet Inc i Jutjub trebalo bi da zabrane korisnike koji podstiču ratnu propagandu kao deo mera za zaustavljanje dezinformacija nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je komesar EU-a za unutrašnje tržište Tjeri Breton izvršnim direktorima dveju kompanija.

Alphabetov Gugl u subotu je zabranio ruskoj državnoj medijskoj kući RT i drugim kanalima da primaju novac za reklame na svojim web stranicama, u aplikacijama i Jutjub videozapisima, slično potezu Fejsbuka nakon invazije na Ukrajinu.

U razgovoru s izvršnim direktorom Alfabeta Sundarom Pičaijem i izvršnom direktorkom YouTubea Susan Wojčicki, Breton je rekao da bi dve kompanije trebalo da odu dalje.

“Sloboda izražavanja ne pokriva ratnu propagandu. Predugo je sadržaj iz Russia Todaya i drugih ruskih državnih medija bio pojačan algoritmima i predložen kao ‘preporučeni sadržaj’ ljudima koji to nikada nisu tražili”, rekao je Breton.

“Ratna propaganda nikada ne bi trebalo da bude preporučeni sadržaj – štaviše, uopšte joj ne bi trebalo biti mesta na internet platformama. Računam da će tehnološka industrija preduzeti hitne mere za suzbijanje dezinformacija”, rekao je.

Gugl je rekao da je već preduzeo korake bez presedana kako bi zaustavio dezinformacije o Ukrajini.

“Kao što smo rekli, naši timovi nastavljaju da prate situaciju 24 sata dnevno i spremni su da preduzmu dalje mere”, rekao je portparol Gugla.

Međutim, zabrana naloga koji promovišu ratnu propagandu mogla bi biti problematična zbog poteškoća u definisanju šta čini propagandu i iz čije perspektive.

Share