EU: Opasno razmišljanje Kremlja može koštati Rusiju budućnosti

Izvor: Beta / Foto: Pixabay

Moskva ne bi imala pristup finansijskim tržištima i visokotehnološkim proizvodima pod sankcijama koje Zapad priprema u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na bezbednosnom skupu u Minhenu.

Ona je to izjavila u vreme pojačanih tenzija oko namera Rusije prema Ukrajini i nakon jučerašnje izjave predsednika SAD Džoa Bajdena da je uveren u odluku ruskog predsednik Vladimir Putin da izvrši invaziju.

Fon der Lajen je iznela detalje o planiranim sankcijama na godišnjoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, na kojoj je govorila i potpredsednica SAD Kamala Haris.

„Opasno razmišljanje Kremlja, koje dolazi direktno iz mračne prošlosti, može koštati Rusiju prosperitetne budućnosti,“ rekla je fon der Lajen.

Ona je navela da je Evopska komisija razvila “robustan i sveobuhvatan” paket finansijskih sankcija zajedno sa SAD, Britanijom i Kanadom.

“U slučaju da Rusija napadne mi ćemo ograničiti pristup finansijskim tržištima ruskoj ekonomiji i nametnuti izvozne kontrole koje će je onemogućiti da modernizuje i širi svoju ekonomiju”, dodala je ona. Fon der Lajen je rekla da je Rusiji apsolutno neophodna visokotehnološka roba u čijoj proizvodnji EU dominira i koja se ne može lako zameniti.

Visoka evropska zvaničnica rekla na tom skupu da Rusija nastoji da podrije konstrukciju evropske bezbednosti i flagrantno pokušava da ispiše nova pravila medjunarodnog poretka.

“Ne možemo dozvoliti da se to desi, suočeni smo sa flagrantnim pokušajima ponovnog pisanja pravila međunarodnog poretka”, rekla je fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je takođe osudila savez Kine i Rusije formiran da se nametne “zakon jačeg”.

Eskalacija poslednjih nedelja u Ukrajini gde Zapad strahuje od napada Rusije mogla bi da “preoblikuje ceo međunarodni poredak”, rekla je šefica Evropske komisije.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u utorak stavio do znanja da će svako dalje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine imati velike političke i ekonomske troškove za Rusiju.

“Naglasio sam da neće zbog nas diplomatija biti neuspešna. Što više diplomatije bez naivnosti, to je naša težnja i za to koristimo sve kanale komunikacije”, rekao je Šolc.

Zapadni lideri još nisu precizirali koja bi to ruska akcija izazvala sankcije. Francuski zvaničnik rekao je da bi invazija na teritoriju koja je trenutno pod kontrolom vlade u Kijevu pokrenula uvođenje sankcija.

Delovi istočne Ukrajine su pod kontrolom proruskih separatista koji se bore protiv ukrajinskih snaga od 2014, godine kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.