EU obustavila emitovanje Sputnjika i RT na svojoj teritoriji

Izvor: N1 / Foto: Pixabay

Evropski savet uveo je nove restriktivne mere kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, odlučivši da hitno obustavi emitovanje Sputnjika i RT (Russia Today – RT Engleski, RT UK, RT Nemačka, RT Francuska i RT Španija) u EU do okončanja agresije na Ukrajinu, i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica.

„Sistematična manipulacija informacijama i dezinformacije Kremlja su uključeni kao operativni alat u napadu na Ukrajinu. To je takođe značajna i direktna pretnja po javni red i bezbednost EU. Danas preduzimamo važan korak protiv Putinove operacije manipulisanja i zavrćemo slavinu za ruske državne medije u EU. Već ranije smo uveli sankcije vođstvu RT, uključujući i glavnog i odgovornog urednika Simonjana, i jedino je logično da takođe na meti budu i aktivnosti koje ove organizacije sprovode unutar Unije“, kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

U saopštenju Evropskog saveta se navodi da su Sputnjik i RT pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskih vlasti i da su od ključne važnosti i instrument u pokretanju i podršci vojne agresije na Ukrjainu, kao i za destabilizaciju njenih suseda.

Dodaje se da je Rusija angažovana u sistematičnoj, međunarodnoj kampanji dezinformacija, manipulacije informacijama i izvrtanju činjenica kako bi ojačala svoju strategiju destabilizacije svojih susednih zemlja, EU i njenih članica.

Posebno su na meti dezinformacija i manipulacije informacijama evropske političke partije, naročito tokom izbornih perioda, kada su u pitanju civilno društvo, ruske etničke manjine, azilanti i funkcionisanje demokratskih institucija u EU i njenim članicama, ukazuje Evropski savet.

Kako bi opravdala i podržala svoju vojnu agresiju na Ukrajinu, Rusija širi stalne i usaglašene dezinformacije i manipuliše informacijama, što je usmereno na EU i susedne članice civilnog društva, ozbiljno iskrivljujući i manipulišući činjenicama.

Današnja odluka usledila je posle paketa mera koje je visoki predstavnik objavio 27. februara na video konferenciji sa ministrima spoljnih poslova EU.

U sklopu tog paketa je i obezbeđivanje opreme i zaliha za ukrajinsku vojsku kroz mehanizam evropskog mira, zabranu preleta preko teritorije EU i pristup aerodromima u EU za sve vrste ruskih aviona, kao i zabranu transakcija sa Ruskom centralnom bankom i isključenje iz SWIFT sistema plaćanja za ruske banke.

“EU na najstroži mogući način osuđuje neisprovociranu i nepravednu vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine, i zahteva da Moskva odmah obustavi vojne aktivnosti, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje ukrajinski teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost unutar njenih međunarodno priznatih granica”, ističe se u saopštenju Evropskog saveta.