DW: Od 137 zemalja, samo 67 su i dalje demokratske

Izvor: DW/FoNet / Foto: Pixabay

Prvi put od 2004. godine takozvani Bertelsmanov indeks transformacije (BTI) beleži više autokratskih nego demokratskih država u svetu, javlja Dojče vele i ukazuje da su aktivisti civilnog društva često poslednji bastioni u borbi protiv autokratije.

Od 137 zemalja u razvoju i tranziciji, samo 67 su i dalje demokratije, dok se broj autokratija povećao na 70.

Ovo je najgori rezultat političke transformacije koji smo ikada izmerili u 15 godina našeg rada, rekao je Hauke Hartman, šef projekta BTI u Fondaciji Bertelsman.

U globalnom proseku ima manje slobodnih i poštenih izbora, manje slobode mišljenja i okupljanja, a podela vlasti je sve više ugrožena.

Hartman za Dojče vele navodi da je Turska je najviše nazadovala u proteklih 10 godina pod predsednikom Erdoganom, koji je svojevremeno važio za nadu napretka.

Zabrinjavajuće je to što su mnoge prethodno dobro etablirane demokratije skliznule u kategoriju “defektnih demokratija”.

Kao primere, BTI navodi etnonacionalistički kurs premijera Narendre Modija u Indiji ili desničarske autoritarne vlade predsednika Žaira Bolsonara u Brazilu i Rodriga Dutertea na Filipinima.

To su demokratije koje smo pre 10 godina klasifikovali kao konsolidujuće, kao stabilne, a koje sada imaju velike nedostatke u svojim političkim procesima. U Evropi su primeri za to Poljska i Mađarska, u njima se podrivaju načela EU o vladavini zakona, rekao je Hartman.

Pandemija korone, takođe, je donela dodatna ograničenja političkih i građanskih prava u mnogim zemljama. U većini slučajeva te mere su bile umerene, vremenski ograničene i, što se demokratskih država tiče, legitimisane kroz parlament, objasnio je Hartman.

Share