BAJ, BAJ(DEN) TRAMPIZAM

džozef-bajden

Trampov rijaliti šou jeste završen, ali će se još osećati posledice njegove turbulentne vladavine. Da li će Džozef Bajden, 46. predsednik SAD, uspeti da vrati američko društvo u (normalno) stanje pre Trampa

Piše Jelena Diković

džozef-bajden

Inauguracijom Džozefa Bajdena stavljena je tačka na četvorogodišnju vladavinu Donalda Trampa.

Konačno mogu da odahnu oni koje je obespravila Trampova administracija – radnici, žene, migranti, LGBT osobe…

Kamala Haris i Rejčel Levin kao prvi simboli demokratije nove američke politike

Međutim, ako neko misli da je time stavljena tačka i na “trampizam” – greši. Trampov rijaliti šou jeste završen, ali će se posledice njegove turbulentne vladavine još osećati. Da li će demokrata Bajden, inače 46. američki predsednik, uspeti da vrati američko društvo u (normalno) stanje pre Trampa, jedno je od ključnih pitanja.

Koliko se američko društvo poslednjih godina duboko podelilo pokazao je upad Trampovih pristalica u Kapitol. Nešto što gotovo niko nije mogao da zamisli da bi moglo da se desi u Americi – desilo se 6. januara tokom sednice oba doma američkog Kongresa na kojoj je trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda novoizabranog predsednika, Podržavaoci lika i dela Donalda Trampa nasilno su ušli u zgradu Kongresa, a scene koje su obišle svet izgledale su kao da su snimane za holivudski film. Nerede, u kojima je stradalo pet osoba, i na koje je upravo pozvao, dojučerašnji američki predsednik gledao je preko TV-a. Ugodno, iz toplog doma Bele kuće, verovatno sa zadovoljnim smeškom, na nezapamćene prizore nasilja.

“Ja sam najzaslužniji za stvaranje najbolje ekonomije u istoriji sveta”

Donald Tramp u oproštajnom obraćanju

Na Trampovu žalost, a na sreću svih onih koji veruju u demokratiju i vrednosti koje ona promoviše, Kongres je potvrdio Bajdenovu pobedu. Iako narušena, demokratija u SAD je, ipak, pobedila, institucije su svoj posao ekspresno obavile – podignute su krivične prijave protiv više od 100 ljudi. Tramp je drugi put opozvan, što je rekord za bilo kog američkog predsednika, a ostaje da se vidi da li će završiti i na optuženičkoj klupi. Već je iz Bele kuće najavljeno da će se Senat time baviti u prvim sedmicama Bajdenovog preuzimanja predsedničke funkcije.

Na Bajdenu i njegovoj administraciji je da promeni Trampov politički kurs i povrati veru američkih građana u vladavinu prava. Već je najavljeno da će ukinuti zabranu ulaska u SAD za građane nekih većinski muslimanskih zemalja, pridružiti se Pariskom sporazumu o klimi… Naravno, Bajden pre svega mora da se posveti borbi protiv pandemije, koja je, zahvaljujući i Trampovom neodgovorom ponašanju, pogodila američki zdravstveni sistem i uzrokovala smrt čak 400.000 ljudi po čemu su SAD prve na svetu.

“Biću predsednik svih Amerikanaca. Bez jedinstva nema nacije, samo stanje haosa”

Džozef Bajden u inaguracionom govoru

Da je krenuo u dobrom pravcu govori nam to što je, čim je kročio u Belu kuću, potpisao 10 novih ukaza o merama koje treba da poboljšaju borbu protiv koronavirusa. Neke od mera su da svako ko dolazi u SAD mora pre polaska da se testira na virus, kao i da ide u karantin po dolasku. Jednim od ukaza je naredio obavezno nošenje maske za putnike na brodovima, u avionima, vozovima, autobusima i gradskom prevozu.

Inače, u svom govoru na inauguraciji, na kojoj je američku himnu otpevala čuvena Lejdi Gaga, a nastupila i Dženifer Lopez, još jedna zvezda svetskih razmera, Bajden je poručio da će biti predsednik svih Amerikanaca.

Naglasio je da se “moramo boriti protiv domaćeg terorizma, belog suprematizma”. “Moja duša je potpuno u tome da ujedinimo naš narod, da ujedinimo našu Ameriku, da se borimo protiv svakog ekstremizma… Bez jedinstva nema nacije, samo stanje haosa”, rekao je novi američki predsednik, a da je ozbiljan u nameri da demokratiju vrati na velika vrata, pokazao je već izborom Kamale Haris za potpredsednicu SAD. Ona je prva žena na toj funckiji.

Na udaru Trampa su bile i trans osobe, a da to nikako neće biti slučaj kod Bajdenove administracije pokazuje to što je postavio trans ženu Rejčel Levin za pomoćnicu sekretara za zdravlje.

Sasvim je jasno da Bajdenovoj administraciji Balkan nije prioritet, SAD će dijalog Beograda i Prištine prepustiti EU

Iako je običaj da prethodni predsednik prisustvuje inauguraciji, Tramp to nije učinio. Koliko je arogantan pokazao je u oproštajnom obraćanju naciji u kojem je poželeo uspeh novoj administraciji, a da novoizabranog predsednika Bajdena nije pomenuo po imenu. Ali je zato “preuzeo” zasluge za stvaranje “najbolje ekonomije u istoriji sveta”, te dodao da je “posebno ponosan što je prvi predsednik u više decenija koji nije započeo nove ratove”.

Da “trampizam” neće tek tako nestati, nagovestio je i njegov tvorac. “Odlazim sa ovog veličanstvenog mesta pun radosti, optimizma i velikog poverenja da je najbolje tek pred nama – našom zemljom i našom decom”, rekao je Tramp.

Što se tiče odnosa SAD i Srbije biće veoma interesantno videti kako će režim Aleksandra Vučića, koji je otvoreno podržavao reizbor Trampa, da se sada dodvori Bajdenu. Premijerka Ana Brnabić je najavila da će Vašingtonski sporazum nastaviti da se sprovodi. Međutim, sasvim je jasno da Bajdenovoj administraciji Balkan nije prioritet, već da su to odnosi sa Rusijom, Kinom i obnavljenje savezništva sa Evropskom unijom. U tom smislu, dijalog Beograda i Prištine prepustiće EU, što nije bilo slučaj dok je Tramp bio na čelu SAD.

hadzihafizbegovic-naslovna-karakter