Analitičar iz Austrije: Sramno za Srbiju što se našla u društvu Belorusije

Izvor: N1 / Foto: Pixabay

Strategija predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “sedi na nekoliko stolica” se iscrpljuje i dugoročno je nemoguća, kaže Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodne odnose. On smatra da je “sramno” za Srbiju što se našla u društvu Belorusije kao zemlja koja nije osudila invaziju Rusije na Ukrajinu.

“Srbija u ovom momentu mora da se opredeli”, rekao je Džihić u Danu uživo na N1.

Ocenio je da bi bilo pogubno po Srbiju i demokratiju u Srbiji ako “ne stane na stranu slobodarskog dela sveta” i umesto toga se prikloni Rusiji.

Upitan o paralelama koje se povlače između invazije na Ukrajinu i bombardovanja SR Jugoslavije, kaže da su istorijske analogije često pogrešne i da bi onda Rusija trebalo da prizna Kosovo.

Kaže da pored “svih strategija, pragmatizma i kalkulacije” predsednika Vučića, on mora da kaže šta je njegova vizija budućnosti – a ako je to da Srbija bude izolovana zajedno sa Rusijom, to je možda “najporaznija vizija koju srpsko društvo može da ima”.

Govoreći o sankcijama koje Zapad uvodi Rusiji, kaže da one mogu da budu delotovrne “samo kad postoji trunka racionalnosti kod svih aktera”, dok je ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih dana napustio racionalnu argumentaciju i prešao u iracionalnu i agresivnu.

Za sankcije kaže da će pogoditi rusko stanovništvo, otežati položaj Putina i ruske aelite, ali neće dati neposredni rezultat.

Međutim, njegova prognoza za vlast u Rusiji nije povoljna na duži rok.