Vozači, razmišljajte, naknada štete može da bude višemilionska

duško jovanović

Ko pod dejstvom alkohola izazove saobraćajnu nezgodu, isplaćuje kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio

duško jovanović

DUŠKO JOVANOVIĆ, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, za KARAKTER

Prošle godine u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginula 531 osoba. Crna statistika pokazuje da svakog dana bar jedna osoba strada u saobraćajnoj nesreći, a da 11 odsto nezgoda izazovu pijani vozači. Najviše ljudi strada u avgustu, dok na crnoj listi slede oktobar i septembar.

Osim zatvorske i drugih kazni predviđenih zakonom, priča o zastrašujućim posledicama vožnje pod dejstvom alkohola se tu ne završava. Vozač koji pijan izazove nezgodu gubi prava iz osiguranja i postaje regresni dužnik prema osiguravajućem društvu koje je isplatilo štetu. Ta činjenica, gubitak prava iz osiguranja, možda i na najbolji način pokazuje koliko je važno imati osiguranje za saveznika.

DO IVICE EGZISTENCIJE

„Ko pod dejstvom alkohola izazove saobraćajnu nezgodu, isplaćuje kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, isplata može da traje nekoliko godina i od te obaveze ne može da se pobegne. Ako u toj nezgodi pogine jedno lice, naknada štete samo po osnovu duševnih bolova za smrt bliskog lica može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. Ako onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, šteta se isplaćuje iz njegove imovine, plaća je porodica ili on kada izađe iz zatvora, ali sa ogromnom kamatom. Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu“, kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Isplata naknade štete jedna je od tema o kojoj će se govoriti i na Kopaonik biznis forumu, u okviru panela o osiguranju. Među  učesnicima panela biće i novinarka Dea Đurđević, koja je prošle godine, u jezivoj saobraćajnoj nesreći, zadobila ozbiljne povrede, zbog čega je imala više od 20 operacija. Ona će na panelu pričati o oporavku posle operacija, o tome koliko joj je u finansijskom smislu značilo osiguranje, kao i koje bi posledice pretrpela da nije imala osiguranje za „saveznika“.

„U nezgodama u kojima povređeni dožive teške telesne povrede, sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima, naknada štete može da bude značajno veća od nezgode sa poginulima, jer se povređenom plaća i izgubljena zarada. Ta stavka može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra i takođe je plaća vozač koji je zbog vožnje pod dejstvom alkohola ili droge, izgubio prava iz osiguranja“, upozorava Jovanović.

Na Kopaonik biznis forumu će osim o naknadi štete – pravu na naknadu, načinu obračuna i rokovima za isplatu ‒ biti reči i o značaju i ulozi osiguranja. Učesnici panela, koji će voditi Jovan Memedović, pričaće i o prigovorima građana, tačnije o proceduri podnošenja i najčešćim uzrocima za podnošenje prigovora.

NOVI ZAKON, NOVI LIMIT

Maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi za štetu na stvarima trenutno iznosi 200.000 evra i milion evra za štetu na licima. Predlogom novog zakona predviđeno je povećanje iznosa na 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima. Približavanjem EU bićemo u obavezi da limite podignemo na pet miliona evra za štetu na licima i milion evra za štetu na stvarima.

(budikarakter.rs)

Share