Ustajemo u odbranu naše discipline: Istoričari iz regiona protiv falsifikovanja istorije Ukrajine

Izvor: N1

Istoričarke i istoričari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisnici Deklaracije #Odbranimo istoriju, proglasom su osudili falsifikovanje istorije, njenu zloupotrebu i korišćenje selektivne istorijske argumentacije da bi se opravdala ratna politika i agresija prema suverenoj i međunarodno priznatoj državi Ukrajini.

Zloupotreba istorije u političke svrhe dovela je pre nekoliko decenija do tragičnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i zato upozoravamo na opasnost manipulisanja prošlošću radi raspirivanja mržnje, proizvodnje rata, dehumanizacije neprijatelja i opravdavanje ratnih zločina, podseća se u proglasu istoričara iz regiona.

Poručuje se da je istorija slobodna i autonomna naučna disciplina koja služi istraživanju i razumevanju procesa iz prošlosti. Istorija ne sme da služi legitimisanju bilo čijih partikularnih nacionalnih aspiracija i teritorijalnih pretenzija, ističu istoričari.

„Ustajemo u odbranu naše discipline! Zahtevamo od svih političara, kako u našim zemljama, tako i relevantnih političara na međunarodnoj sceni, da vode odgovorne politike sećanja i nastave istorije, da prestanu sa zloupotrebom prošlosti i da se ne oslanjaju na istoričare, intelektualce i interesne grupe koji potpiruju nacionalističke strasti i šire govor mržnje da bi ostvarili sopstvene interese“, stoji u proglasu.

Regionalni istoričari dodaju i da dižu glas u odbranu svoje profesije i neometanog prava na život i afirmaciju svih individualnih i kolektivnih identiteta, a u ovom času, naročito ukrajinskog identiteta i slobode građanki i građana Ukrajine.