Šabić: Mora da se sedne za pregovarački sto i da se prestane sa ubijanjem u Ukrajini

Izvor: N1 / Foto: N1 Printscreen

Advokat Rodoljub Šabić kaže da ga je iznenadio napad Rusije na Ukrajinu i dodaje da je očekivao snažan pritisak Rusije, ali ne i intervenciju i zauzimanje Ukrajine. “Očekivao sam intervenciju u republikama koje je Rusija priznala”, dodao je.

Kako je rekao, potvrdilo se ono što su mnogi smatrali američkim spinom i do invazije je došlo.

„Šta je ruski cilj, tako moćna sila može da zauzme Ukrajinu, jedno je zauzeti, a drugo držati. Šta će se destiti? Nije valjda ambicija da se drži pod okupacijom. Ili da se postavi marionetski režim koji će pasti čim se vojska povuče kao što je pao avganistanski čim su se Amerikanci povukli. Ono što je najvažnije je da se prekine sa vatrom, to bi bilo dragoceno“, kaže advokat.

Naglašava da je veoma važno da dođe do sastanka dve strane, ali, kako ističe, mnogo je spinova u informacijama.

“Zelenski objavljuje da će Erdogan zatvoriti Bosfor i Dardanele za ruske brodove, prilično sam siguran da se to neće desiti, svako lansira vesti koje mu odgovaraju. Bitno je da se nađe način da se sedne za pregovarački sto i prestane sa ubijanjem”, kaže Šabić.

Srbija smatra veoma pogrešnim pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Upitan da prokomentariše takvu reakciju Srbije, Šabić je rekao da je očekivao takav ishod i da je to konstanta politike naše vlade.

“Nekom liči na mudru politiku, nemom na sedenje na dve stolice. Tu je bitno da nema reči osude, postoji formulacija da je to velika greška, ali nema osude. Jedna stvar su sankcije, neće ni sve zemlje primenjivati sankcije kao totalnu blokadu, primenjuju one mere koje će pogoditi drugu stranu. Imajući u vidu energetsku zavisnost, potez naše vlade može da se razume. Na duže staze takva politka će dovesti u pitanje naše odnose sa EU. Ja se zaprepastim kad neki naš političar kaže ne sečemo granu na kojoj sedimo, pa mi ne sedimo na ruskoj grani, znatno je veća korelacija sa EU”, rekao je Šabić.

Navodi i da vlast sasvim sigurno razmišlja i o izlaznoj strategiji.

“Predstoje nam izbori, vlast je snažno naglašavala odnos s Rusijom i Kinom, u našoj javnosti prikazivala da ima rezerve prema EU, SAD, Zapadu. Nije politika stvar emocija i simptaija već racija, imali smo mi dobra, ali i neprijatna iskustva s Rusijom, rez Informbiroa, Sanstefanski mir, mir koji je Turskoj diktiran od strane Rusije. To su na Berlinskom kongresu sprečili oni koje danas doživljavamo kao neprijatelje. Ono što se dešava može da pojača pritisak, neće se moći na duže staze igrati politkom sedenja na dve stolice. Pritisci će postati jači”, kaže Šabić.

Na pitanje da li su sada promenjene teme u kampanji, pošto se prvobitno ekologija nametnula kao glavna, Šabić kaže da verovatno hoće “jr smo skloni mitovima i volimo iracionalne teme”.

“Pogledajte društvene mreže, mi smo se podelili žešće nego Rusi i Ukrajinci, i to uz takve kvalifikacije. Jedna zemlja, koja god da je, SAD, Rusija, upala je na teritoriju druge silom ruši i ubija. Ne može da bude simpatija prema tom gestu”, kaže Šabić.

Zadatak opozicije na izborima je, kako kaže, matematički.

“Glasovni limiti, broj glasača koje vlast može da izvede na izbore su poznati. Ako izlaznost bude niska, onda je gotovo izvesno da će vlast sa svojom armijom glasača koju kontroliše milom ili silom pobediti. Zadatak je matematički. Treba izvesti 60 odsto glasača na izbore, ako opozicija u tome uspe priča se menja. To je kalkulacija koja nije slučajna. Mislim da opoziciona kampanja bi trebalo da bude kampanja izlaska na izbore. Nemojte da nam četvrtina biračkog tela bira vlast. Ako bi izlaznost bila visoka, onda bi rezultat bio neprijatno iznenađujući za vlast”, rekao je Šabić.