RUT STJUART ZA KARAKTER: AUSTRALIJA POMAŽE OSNAŽIVANJU ŽENA U SRBIJI

Uvek sam uživala u „šetnji kroz grmlje“ u Australiji dok sam bila dete i pokušavala sam zadržati tu naviku kao odrasla, ali sam bila previše zauzeta. Kada se dogodio Covid, moj kalendar je postao prazniji i trebalo mi je da pronađem sigurnu aktivnost u kojoj bih mogla uživati. Tako sam započela jednodnevno planinarenje svakog vikenda, što mi je omogućilo da vidim mnogo od prelepe Srbije

RUT STJUART, ambasadorka Australije, govori za  KARAKTER

Razgovarao Nenad Čaluković

rut-stjuart

Foto Predrag Mitić i privatna arhiva

ŽENE U DIPLOMATIJI

Četvrta žena zaredom na čelu australijske misije u Beogradu

Znaćemo da smo postigli rodnu ravnopravnost kada niko ne pomisli da je izuzetno koliko je australijskih ambasadorki ovde služilo uzastopno! Ili kada neko pita koliko je muških ambasadora služilo zaredom. Australija ima veliki broj talentovanih ženskih diplomata. Četrdeset odsto australijskih ambasadora u svetu su žene. Trebalo bi da bude pedeset odsto, naravno, tako da u našem Odeljenju za spoljne poslove i trgovinu imamo Strategiju za žene u liderstvu koja je osmišljena kako bi nam pomogla da poboljšamo rodnu ravnopravnost u našoj organizaciji i uklonimo barijere.

Jednakost polova jedan je od ključnih prioriteta naše ambasade

ŽENE U AUSTRALIJI

Ministarka za žene 

Prioriteti australijske vlade za žene su: jačanje njihove ekonomske sigurnosti i prosperiteta, uključujući učešće ženske radne snage; unapređenje izbora ženskog liderstva; osiguravanje da su žene i njihova deca zaštićeni od nasilja; i podržavanje međunarodnog rada Australije na rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Imamo posebno određenu kancelariju koja ima zadatak da to ostvari. Ured za žene podržava ministarku za žene – koja je ujedno i ministarka spoljnih poslova – i premijera u sprovođenju politike i programa u ovim i drugim područjima koji unapređuju rodnu ravnopravnost i poboljšavaju život australijskih žena. Recimo, australijska vlada povećala je svoja ulaganja u zaustavljanje nasilja nad ženama i decom, uključujući veća sredstva i fokus na prevenciji.

Ekonomska sigurnost žena

Vlada Australije je 2018. prvi put objavila Dokument o ekonomskoj sigurnosti žena, koji jasno navodi mere i sredstva za otklanjanje prepreka za učešće ženske radne snage, njihov potencijal zarade i ekonomsku nezavisnost.

Primetili smo da je Covid-19 uticao na povećan broj  slučajeva nasilja u porodici, žene su disproporcionalno patile od gubitka posla zbog pandemije. Australijski Dokument o ekonomskoj sigurnosti žena za 2020. ima za cilj da stvori više mogućnosti i veći izbor za žene i podrži ih u izgradnji finansijske sigurnosti dok se oporavljamo od Covida-19.

Posvećenost Australije potpunom i jednakom ostvarivanju ljudskih prava žena i devojaka – uključujući i moju ulogu ambasadorke – dobro je ovde prepoznata. Da bismo postigli taj cilj, radimo sa mnogim partnerima, uključujući vladu, civilno društvo i privatni sektor ovde u Srbiji.

Ponosni smo na to što je Australija svetski lider u borbi protiv raka grlića materice. Čestitamo Srbiji što je dodala HPV vakcinu na listu odobrenih – sledeći korak je da postane dostupnija i pristupačnija – to će spasiti živote

Ambasadorka za žene i devojke

Australija je dugo radila na tome da osigura da rodna ravnopravnost i osnaživanje žena budu središnji fokus australijskih diplomatskih, razvojnih i sigurnosnih napora. Jednakost polova jedan je od ključnih prioriteta naše ambasade. Jedna od stvari na koju smo bili vrlo ponosni bila je obezbediti posetu Srbiji tadašnjoj australijskoj ambasadorki za žene i devojke, dr Sharman Stone, u avgustu 2019.

Iako je dr Stone imala vrlo uspešne sastanke sa relevantnim vladinim ličnostima i institucijama u Srbiji, mislim da je ono što je ona zaista cenila bilo slušanje priča običnih žena. Dr Stone se sastala sa ženama iz cele Srbije, neke su bile vrlo uspešne u korporacijskoj karijeri, druge su se zalagale za žene sa sela ili žrtve trgovine. Konkretno, u ruralnoj Srbiji žene se i dalje suočavaju s mnogim izazovima – ona je to prepoznala i bilo je važno pokazati da Australija razume da je ovde još uvek teško i da podržavamo žene u Srbiji da promene svoje društvo nabolje.

Podržavajući povećanje digitalne pismenosti, omogućavamo ženama da u potpunosti učestvuju u ekonomiji

ZDRAVLJE ŽENA

HPV vakcina

U aprilu 2019. Australija je pokrenula Nacionalnu strategiju ženskog zdravlja od 2020. do 2030. Strategija ocrtava nacionalni pristup Australije za poboljšanje zdravstvenih rezultata za sve žene i devojke, posebno one koje su u najvećem zdravstvenom riziku. Ponosni smo na to što je Australija svetski lider u borbi protiv raka grlića materice. Ponosni smo i na rad australijskog profesora Iana Frazera i drugih na razvoju vakcine protiv HPV (humani papiloma virus). To je prva vakcina na svetu napravljena za prevenciju tog kancera.

Istraživačke studije pokazale su znakove uspeha vakcine, uključujući:

– 77% redukcije kod HPV tipova odgovornih za gotovo 75% raka grlića materice;

– gotovo 50% smanjenje učestalosti visokog stepena cervikalnih abnormalnosti kod devojčica mlađih od 18 godina;

– redukcija genitalnih bradavica za 90% kod heteroseksualnih muškaraca i žena mlađih od 21 godine.

Važno je da je ova vakcina dostupna adolescentima – devojčicama i dečacima – to je najbolji način za uklanjanje ovog virusa koji uzrokuje rak. Ovde u Srbiji radili smo na tome da okupimo uticajne medicinske i medijske profesionalce kako bi širili poruku. Čestitamo Srbiji što je dodala HPV vakcinu na listu odobrenih vakcina – sledeći korak je da ona postane dostupnija i pristupačnija – to će spasiti živote.

rut-stjuart-2

DIGITALNA PISMENOST ŽENA

Podrška AFA

Naša saradnja sa AFA započela je krajem 2018. godine, na početku mog mandata u Srbiji. Uvek me je impresionirao njihov entuzijazam i posvećenost stvaranju pozitivnog okruženja za žene kako bi ostvarile svoj puni potencijal. Oni razumeju koliko je važno okupljanje diplomatske zajednice s vladom i privatnim sektorom. Kada radimo zajedno, možemo doneti promene. U početku smo podržavali AFA učestvujući u događajima visokog profila o ženama u liderstvu i inovacijama. Ove godine smo prvi put koristili Program direktne pomoći Ambasade kako bismo se formalno udružili sa AFA i podržali njihove napore na poboljšanju digitalne pismenosti žena u Srbiji.

Podržavajući povećanje digitalne pismenosti, omogućavamo ženama da u potpunosti učestvuju u ekonomiji. Pazimo da žene poseduju veštine potrebne za buduće poslove. Digitalna jednakost važan je deo rodne ravnopravnosti. Nije teško zaključiti zašto digitalnoj pismenosti žena treba dati prioritet.

Uklanjanje barijera

Društveno udaljavanje i samoizolacija ubrzali su prelazak na mrežne usluge, učenje na mreži, rad od kuće i digitalnu ekonomiju. Ovo nekako postaje naša nova normala. Oni sa dobrim digitalnim veštinama uspeli su brzo preći sa tradicionalnih načina poslovanja na internet. Neki od njih čak su mogli imati koristi tokom krize. Međutim, te koristi nisu tako rasprostranjene, s obzirom na to da se mnogi ljudi u našim zajednicama još uvek suočavaju s preprekama pristupa internetu. Potrebna nam je podrška medija, kako bismo podigli svest o sve većoj važnosti ovog aspekta našeg života.

Naša su društva i demokratske institucije jaki onoliko koliko ih činimo mi, obični građani

GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

Život mladih

Podrška građanskom učešću je takođe ključni deo našeg rada. Naša su društva i demokratske institucije jaki onoliko koliko ih činimo mi, obični građani. Što više učestvujemo u razgovorima o tome u kakvom društvu želimo živeti, to je veća verovatnoća da ćemo postići svoje ciljeve. Stoga smo bili posebno ponosni na partnerstvo sa organizacijom Građanske inicijative putem DAP-a i podržali njihove napore u poboljšanju građanskog obrazovanja u školama. Napokon, obrazovanje igra presudnu ulogu u oblikovanju života mladih i doprinosu demokratskom i pravednom društvu.

Smernice nastavnicima

Ne možemo očekivati da će škola mlade naučiti svemu; mnogo znanja proističe od njihovih roditelja i staratelja i, naravno, od njihovog vlastitog iskustva. Ali građansko obrazovanje je suviše važno da bi bilo prepušteno pojedincima da ga sami otkriju ili ne. Poput matematike ili srpskog ovde i engleskog jezika u Australiji, neki oblik građanskog obrazovanja mora biti ključni deo kurikuluma svake škole.

Da bi se sve ovo dogodilo, nastavnici moraju biti dobro pripremljeni. Naša podrška namenjena je izgradnji veština i znanja kod nastavnika u srednjim školama koji predaju građansko obrazovanje. Kroz projekat, grupa nastavnika je obučena i stekla je znanja i veštine koje će dalje širiti svojim vršnjacima i učenicima. Takođe, projekat je podržao poboljšanje didaktičkog materijala i smernica za građansko obrazovanje. Izrađen je priručnik za nastavnike koji uključuje različite materijale, predloge različitih metodologija i alata koji će im pomoći u pripremi nastave. Takođe uključuje visokokvalitetnu mrežnu biblioteku, koja će biti vrlo važna za nastavnike.

Kada bih morala da preporučim samo jedno mesto za posetu u Srbiji, bio bi to kanjon Jerme, južno od Pirota

PLANINARENJE

Šetnje po Srbiji

Da budem iskrena, Covid-19 mi je zaista pomogao da se puno više bavim planinarenjem. Uvek sam uživala u „šetnji kroz grmlje“ u Australiji dok sam bila dete i pokušavala sam zadržati tu naviku kao odrasla, ali sam bila previše zauzeta. Kada se dogodio Covid, moj kalendar je postao prazniji i trebalo mi je da pronađem sigurnu aktivnost u kojoj bih mogla uživati. Tako sam započela jednodnevno planinarenje svakog vikenda. To mi je omogućilo da vidim mnogo od Srbije. Zaista sam uživala istražujući ovu prelepu zemlju.

Najdraža destinacija

Kada bih morala da preporučim samo jedno mesto za posetu u Srbiji, preporučila bih kanjon Jerme, južno od Pirota. To je posebno mesto s čarobnim krajolikom i ljubaznim ljudima.

AUSTRALIJA

Šta je važno da znamo o vašoj zemlji?

Mislim da bi se mnogi ljudi ovde iznenadili kada bi saznali koliko smo multikulturalni i koliko smo inovativni. Odrastala sam u Melburnu, gde su ljudi toliko različitih kultura živeli zajedno i delili iskustva i istoriju. Ljudi iz Grčke, Italije, Malte, Samoe, Hongkonga, Malezije, Vijetnama, Kambodže, Indije, Fidžija, Holandije, Srbije (naravno!) – lista se nastavlja i nastavlja. Mislim da nam ta kombinacija, i činjenica da je naša moderna istorija kratka – iako je naša drevna istorija stara najmanje 60.000 godina – olakšava da budemo fleksibilni, kreativni i prilagodljivi. U tom kontekstu, za našu ambasadu je prirodno da podrži digitalnu pismenost ili podizanje svesti o HPV vakcinama ovde u Srbiji – ove stvari potiču od inovacija i razmišljanja o boljoj budućnosti. Želimo da to podelimo sa svetom.

KARAKTER