Poverenica: Bezbednost žena i devojčica trebalo bi da ujedini sve društvene aktere

brankica-jankovic
Izvor: FoNet

Ekonomska nezavisnost je ključna za poboljšanje kvaliteta života žena i devojčica u ruralnim oblastima, za smanjenje rizika od rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije i za izlazak iz nasilnog odnosa, poručila je poverenica Brankica Janković u Čačku na skupu Ekonomsko osnaživanje žena u cilju unapređenja njihove bezbednosti u ruralnim sredinama.

Kako se navodi u saopštenju poverenice, kroz projekat „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ poverenica je obezbedila pružanje direktne pomoći ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao u oblasti poljoprivrede Projektom, koji se sprovodi u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu, obezbeđena je kupovina poljoprivredne opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica.

Sem poljoprivrednicama, kupovinom tehničke opreme pomoć je obezbeđena i za novoformirane nevladine organizacije koje se bave pružanjem podrške ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti, istakla je poverenica.

Bezbednost žena i devojčica trebalo bi da ujedini, uvek i svuda, sve društvene aktere.

“Ovaj problem prisutan je ne samo u Srbiji već i širom Evrope i zato je posebno važno da se ovakvi projekti razvijaju u ruralnim sredinama kako bi se podigla svest žena o njihovim pravima”, rekao je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

S obzirom na važnost medijske podrške, u okviru istog projekta dodeljene su i posebne medijske nagrade novinarima koji su kroz svoje objave u 2021. godini promovisali toleranciju i ravnopravnost i izveštavali o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina.

U kategoriji portali i štampa nagrađene su: glavna i odgovorna urednica regionalne informativne agencije JUGpres iz Leskovca Ljiljana Stojanović, dopisnica portala Telegraf.rs iz Vranja Slađana Tasić i novinarka dnevnog lista Politika Katarina Đorđević.

U kategoriji radijski i televizijski prilog, nagrađena su autorke tri priloga: dopisnica RTS-a iz Loznice Slavica Džinović, dopisnica TV K1 iz Šapca Mirjana Čvorić Gubelić i dopisnica TV Nova S iz Niša Ivana Marković.

Poverenica je uručila i specijalno priznanje redakciji emisije “Znanje – imanje” Radio televizije Srbije i redakciji za poljoprivredu Informativnog programa Radio televizije Vojvodine.