NEDA TRNINIĆ-MIRILOVIĆ: KAKO POBEDITI STRAH OD JAVNOG NASTUPA

neda-trninic

NEDA TRNINIĆ-MIRILOVIĆ, psihoterapeut

Zamislite situaciju kada vas očekuje prezentacija nekog projekta na fakultetu ili važan govor na nekoj konferenciji. Govor treba održati pred publikom, a pritom osećate nelagodnost, uzbuđenje, osećate kako vam puls radi ubrzano, u stomaku se javlja nemir, znoje vam se dlanovi… Da, sve ovo su znakovi velike treme, a kada ih prati blaga vrtoglavica i ponestajanje vazduha, onda definitivno imate jak strah od javnog govora. Kako pobediti strah od govora u javnosti, objašnjava Neda Trninić-Mirilović, psihoterapeut na nedavnoj održanoj radionici na Fakultetu za projektni i inovacioni menadžmentPMC.

ZNAČENJA

Ruke prekrštene na grudima – odbrambeni stav

Trljanje ruku i grickanje noktiju – nestrpljenje

Oslanjanje glave na ruke – dosada

Dodirivanje uha, nosa – neodlučnost

Ruke u džepovima – nezainteresovanost

Svaki javni nastup ima tri važne faze:

  • Priprema – baza svakog dobrog nastupa. Vežbajte pred ogledalom, bacite fokus na delove u kojima „škripite“, potrudite se koliko god je moguće da vam bude jasno ono o čemu govorite… Možda će vam zvučati ludački, ali izguglajte fotografiju profesora kod kog imate ispit i stavite je ispred sebe na ekranu i vežbajte tako. Znam ljude kojima to pomaže, a i luckasto (zabavno) zvuči.
    ALI ako pak izostane priprema jer npr. baš to pitanje za ispit niste spremili kako valja – ne paničite. Napravite uvod na to pitanje kroz nešto o čemu dobro znate i profesor će kroz taj uvod steći uvid da povezujete činjenice, a i vi ćete dobiti na samopouzdanju dok ne stignete do ključnog dela odgovora. Primera radi, izvukli ste pitanje „Priprema cena turističkih aranžmana“, a ne znate ga najbolje, ali odlično znate šta su turistički aranžmani stoga počnite sa par rečenica o njima!
  • Pozor – nekoliko je minuta pred nastup, a ono o čemu ne treba da razmišljate je upravo nastup! Pripremite se tako što ćete svoje mislii fokusirati na neki događaj, zamisao ili osobu koja vas opušta.
  • SAD – probajte da izbacite misao: „Jaoj, posmatra me čudno!“, „Ne, ne, zaboraviću sigurno ono što treba da kažem za 10 minuta!“. STOP. Budite prisutni u trenutku, razmišljajte ono o čemu govorite sada, a ne o facijalnim ekspresijama onih koji vas slušaju ili o onome o čemu treba da pričate tek za par minuta. Zamislite kako bi izgledale profesionalni glumci kada bi shvatili da se publika smeje njihovoj replici i potom od ponosa i oni počeli da se smeju sami sebi. Scena bi bila potpuno neuverljiva.

Izlaganje pred ogledalom radi!

Vežbanje izlaganja pred ogledalom uz korigovanje pokreta koji odaju vašu nesigurnost, sve dotle dok ne budete potpuno zadovoljni načinom prezentacije. Pri tome, dobro je zamoliti prijatelje i članove porodice da vam budu publika i nakon nastupa zamoliti ih da vam daju iskreno mišljenje.

Saveti za sam javni nastup

Tokom prezentacije skoncentrišite se isključivo na sadržaj materijala koji prezentujete. Pravite male pauze u izlaganju, a za vreme pauza razmišljajte o sledećem segmentu nastupa. Hrabrite sebe i pozivitnim motivacionim porukama, tako ćete nahraniti samopouzdanje. Mislite o tome koliko ste puno postigli i kako je nastup koji sledi ono što zaslužujete i kako ste u potpunosti dorasli tom cilju. Šta je to loše što može da se desi?

Iako pogrešite tokom izlaganja, uvek možete da situaciju okrenete u sopstvenu korist i da nekom šaljivom doskočicom ostavite prijatan utisak. Prisetite se ranijih ostvarenih ciljeva na koje ste danas ponosni, koji su na prvi pogled izgledali nedostižno, ali ste ih uspešno dostigli.

Strah od javnog nastupa ne mora da bude nužno loš. Zapravo, tremu treba posmatrati kao priliku za rast i razvoj u smislu sticanja dragocenog iskustva koje je neophodno kako bi ste mogli da ostvarite sve svoje potencijale.

Ne zaboravite: dobro se pripremite za razgovor, ali obratite posebnu pažnju i na nesvesne radnje i govor tela, jer mogu mnogo da kažu o vama, nekada i više nego reči koje izgovarate.

galeb-nikacevic

Share