Manojlović: Rio Tinto nije ništa otkazao u Srbiji, niti otpustio zaposlene

Izvor: N1; Nenad Božović / Foto: Printscreen

Savo Manojlović iz Kreni-promeni rekao je u Čačku da su njihove procene da je do sada prikupljeno oko 23 hiljade potpisa za narodnu inicijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora, i da je plan da se do četvrtka prikupi svih 30 hiljada potpisa.

Inicijative Kreni-promeni i Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS) organizovali su na Gradskom trgu u Čačku razgovor sa građanima, kako bi im predstavili Narodnu inicijativu za zabranu ispitivanja i eksploatisanja litijuma i bora, za koju je potrebno prikupiti 30 hiljada potpisa.

Savo Manojlović iz Kreni-promeni kaže da Rio Tinto nije ništa otkazao u Srbiji, niti prodao, niti otpustio zaposlene. Prema njegovom mišljenju, oni ostaju u Srbiji da čekaju šta će se dešavati u narednom periodu.

„Probaće sa tzv. moždanim inženjeringom nad ljudima ne bi li se promenilo javno mnjenje. Ali, mi im ti nećemo dozvoliti“, kazao je Manojlović, naglašavajući da će do četvrtka prikupiti svih 30 hiljada potpisa

Ivan Bjelić iz Pokreta “Marš sa Drine” kaže da su ljudi svesni koliko će ekološki problem nastati ukoliko se desi eksploatacija litijuma u Srbiji. Kaže da ovime žele da pokažu da protesti nisu prestali i da je prikupljanje potpisa vid ispunjavanja građanske dužnosti.

“Najveći strah je da se radi samo o pukim obećanjima vlasti. Jer ni projekat Jadar, ali ni ostali, nisu nikada prestali. Zbog toga se mi skupljamo i nadam se da će nas biti sve više, kao što se to dešava u mestima u kojima skupljamo potpise”, kaže Bjelić.

Zainteresovani građani u Čačku mogu overiti potpis svakog utorka, srede i četvrtka do 1. aprila na šalteru broj 10 Gradske uprave Čačak. Formular se može preuzeti od aktivista SEOS-a na štandu postavljenom na Gradskom trgu.