Janković: Nedovoljno se zna o ženskom stvaralaštvu u Srbiji

brankica-jankovic
Izvor: FoNet

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je izložba “Velikanke srpske kulture” osvetlila doprinos žena kulturi i umetnosti Srbije, ali da se o ženskom stvaralaštvu i danas malo ili nedovoljno zna.

Poslednje stručno vođenje kroz izložbu domaćini iz Doma Jevrema Grujića održali su za zaposlene u kancelariji poverenice i još jednom ukazali na značaj koji je 18 velikanki imalo u srpskom stvaralaštvu.

Tokom izložbe posetioci su imali priliku da se upoznaju sa delima i artefekatima velikanki, među kojima su književnica Milica Stojadinović Srpkinja, slikarke Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Vidosava Kovačević, Beta Vukanović, Leposava St. Pavlović, Zora Petrović, Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Cuca Sokić, lekarka Draga Ljočić, književnica i prva članica SANU Isidora Sekulić, arhitektkinja Jelisaveta Načić, prva novinarka Marija Maga Magazinović, filozofkinja i književnica Anica Savić Rebac, književnica Desanka Maksimović, prva kompozitorka Ljubica Marić i prva režiserka Soja Jovanović.

Kroz predstavljena dela i lične predmete, ispričane su njihove životne priče i postignuća, a posebno je važno što su kroz specijalna vođenja, izložbu obišli i najmlađi, što je bio način da čuju za žene koje su prve upisivale fakultete, bile prve književnice, postajale prve doktorantkinje, navela je Janković.

Izložbu, čiji je pokrovitelji poverenik za zaštitu ravnopravnosti, zajedno sa Ministarstvom kulure i informisanja i Sekertarijatom za kulturu grada Beograda videlo je skoro 5.000 posetilaca, dodaje se u saopštenju.