Guardian: Bogati Rusi koriste Srbiju da zaobiđu zabranu leta u EU

Izvor: Guardian

Bogati Rusi koriste Srbiju kako bi “na mala vrata” ušli u Evropu i izbegli zabranu letova do i iz Rusije koju je uvela Evropska unija, piše britanski list Gardijan.

Gardijan navodi da je Er Srbija udvostručila broj direktnih letova od Moskve do Beograda na 15 nedeljno, kako bi zadovoljila potražnju koja ubrzano raste nakon što je EU zabranila da ruski avioni ulaze u njen vazdušni prostor zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija je zauzvrat zatvorila svoj vazdušni prostor za avione iz EU i Velike Britanije, podseća Gardijan.

Srbija nije članica EU i odbila je da uvede Rusiji sankcije, ali njeni avioni mogu da lete u EU, što je čini “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je otvoren za Rusiju”, prema kompaniji ForwardKeys, koja analizira podatke o putovanjima, a na koju se poziva Gardijan.

U prvoj nedelji marta, kapacitet sedišta na letovima između Rusije i Srbije uvećan je za 50 odsto u odnosu na nedelju pre nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, navode iz ForwardKeys, prenosi Gardijan.

“Najupadljivija je brzina kojom je Srbija postala put između Rusije i Evrope”, kazao je Oliver Ponti, potpredsednik ForwardKeys.

Rusi koji pristižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavne destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija, a takođe putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Nemačku i Španiju, piše Gardijan.

Kako se navodi u članku, u trenutku pisanja teksta bilo je preostalo samo još jedno sedište u biznis klasi na subotnjem letu iz Moskve do Beograda, po ceni od skoro 700 evra, a ni jedno sedište u ekonomskoj klasi nije bilo slobodno.