FESTIVAL KRNJART: NA DUNAV IZAĐI, ZDRAVLJE PRONAĐI!

Pozivamo vas da u nedelju, 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, izađete u prirodu i pridružite nam se na festivalu KRNJART u dunavskom amfiteatru leve obale Dunava (naselje Braća Marić, ul. Igora Vasiljeva, kod rampe).

EkoKultArt festival KRNJART, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, UG “Bela čaplja 1165”, UG  “Komšija”  – Krnjača, Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), Građanskih inicijativa i projekta ACT (zajedno za aktivno građansko društvo), biće održan na dunavskom nasipu u Krnjači, u nedelju, 5. juna, od 16 do 22 časa.

Novi Optimizam ponudiće platformu za promovisanje dobrih primera solidarnosti i optimizma, ali i postavljanje važnih pitanja koja se tiču razvoja lokalnih zajednica i očuvanja životne  sredine.

Novi Optimizam ponudiće platformu za promovisanje dobrih primera solidarnosti i optimizma, ali i postavljanje važnih pitanja koja se tiču razvoja lokalnih zajednica i očuvanja životne  sredine.  Tako će predstavnici UG „Bela čaplja 1165“ i UG „Komšija“ predstaviti svoju dosadašnju borbu i planove za zaštitu leve obale Dunava uz poseban osvrt na očuvanje bare Reva, viziju “Dunavskog parka” ali i planove  za  izgradnju kanalizacije;   stručnjaci iz Nacionalne ekološke asocijacije govoriće o realnom stanju životne sredine u Srbiji; Građanske inicijative prirediće radionicu na kojoj će se pričati o posledicama kovida na mentalno zdravlje.

Građanske inicijative prirediće radionicu na kojoj će se pričati o posledicama kovida na mentalno zdravlje

Učesnici u okviru glavnog programa biće: Dragomir Stanković, Dušan Marković i Zoran Jančeski Joza iz UG “Komšija” uz arhitektu Dragoljuba Bakića; Ana Džakić i Miloš Milenković iz UG “Bela Čaplja 1165”; Branislav Guta Grubački i Marija Dakić iz Pokreta “Novi Optimizam” uz Željka Bodrožića, novinara i predsednika NUNS-a; Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa; Dejan Lekić i   Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije uz geologa   Branislava Denisa Božovića i Aleksandra Đorđevića, profesora sa Poljoprivrednog fakulteta. Program će voditi glumac Miljan Vuković.

Ujedno, ovogodišnji KRNJART se fokusira na važnost brige o mentalnom zdravlju u “post-kovid dobu”. Iako je pandemija kovid-19 naizgled za nama, i dalje je i te kako osećamo, a čini se da su   njene posledice po mentalno zdravlje teže i dugotrajnije no na fizičko. Zato će Ana Nikolovski i Larisa Despotović iz Mreže za mentalno zdravlje “NaUm”, nakon dugog perioda kolektivnog iskustva izolacije i karantina, održati radionicu o očuvanju   mentalnog zdravlja “Kako da ne puknemo?”

Pored glavnog programa, gde posebnu pažnju stavljamo na ekologiju i zaštitu životne sredine, na dunavskom nasipu očekuje   vas i muzički performans “Balkanske lavine” – bubnjara   Dragoljuba Đuričića, violina virtuoza Mileta Miroslava (Dojkova), DJ Lebowski, performans savremene cirkuske trupe “Inex cirkus   teatar”, “Ča,Ča,Ča opasuljivanje” i svirka   “(Ne)normalnih” u čast   Vlade Divljana.

Na Dan zaštite životne sredine obeležavamo i prvu godišnjicu “Bitke za Revu” zajedno sa istrajnim komšijama koji su, uz pomoć sugrađana i prijatelja iz cele Srbije, udruženo i solidarno uspeli da se izbore da se zaustave kamioni koji su besomučno istovarivali   građevinski otpad u predeo izuzetnih odlika od međunarodnog značaja, koji je i dom za preko 130 strogo zaštićenih vrsta ptica.

Pozivamo vas da na Svetski dan zaštite životne sredine izađete iz kuća i spustite se na dunavski nasip gde će vas dočekati reka, sunce, priroda, i bogat edukativni, kulturno-umetnički sadržaj.

NA DUNAV IZAĐI, ZDRAVLJE PRONAĐI!

Share