Ćorović: Čovečanstvo je došlo do zida i ništa pametno nismo naučili

Izvor: N1 / Foto: Printscreen N1

Aktivistkinja Aida Ćorović kaže da “ima osećanje da će se rat u Ukrajini relativno brzo završiti” jer “nikom normalnom ne odgovara da se u Evropi desi konflikt većih razmera”.

„Iskreno se nadam, ovoga puta su preveliki ulozi, prevelika opasnost, pregovaračka pozicija (ruskog predsednika Vladimira) Putina nije dobra, i on svako malo preti nuklearnom bombom, što bi imalo posledice nesagledivih razmera, i u tom smislu se nadam da će razum prevladati i da će se ovo završiti dobrim ishodom“, kaže Ćorović u Novom danu na TV N1.

Ona smatra da je trenutno na delu „obaranje ruku velikih dečaka, s jedne strane NATO, a s druge Rusije, Putina“.

Komentarišući da se zemlje sve više naoružavaju, ona primećuje da ima “premalo novca za obrazovanje, za siromašne, za socijalne potrebe, za svakodnevne stvari, i uvek mnogo, mnogo novca za naoružanje i to me neverovatno ljuti i kao aktivistkinju i kao ženu”.

“Čini mi se da je čovečanstvo došlo do zida i ništa pametno nismo naučili. Ovo su globalne teme koje otvaraju prostor za žene u politici, pre svega u bezbednosnim politikama”, ukazuje Ćorović.

A upitana kako gleda na to, prema saznanjima N1, da EU neće vršiti pritisak na Srbiju po pitanju stava prema Ukrajini, jer bi to bilo kontraproduktivno pred izbore, ona ocenjuje da je “većina što EU radi čista hipokrizija”.

“Oni odlični znaju šta se ovde dešava, da je ovde na vlasti autoritarni režim mnogo sličniji Rusiji, ali Evropa je zaigrala na kartu SNS i (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i ne odustaje od toga da im daje podršku. Učitavam ogromnu hipokriziju i neiskrenost prema nama, definitivno ih građani Srbije ne interesuju, nezavisni novinari godinama upozoravaju čelnike EU da je stanje u medijima katastrofalno, odnos prema civilnom društvu, građanima katastrofalan, ali EU se oglušuje o to”, navodi Ćorović.

Ističe da vidi “potpuno odsustvo brige za građane i to me zaista ljuti”.

“Mi ne govorimo o ljudima, o ljudskim životima, govorimo o ciframa, o velikim igrama”, dodaje ona.

Građani Srbije 30 godina žive u simulakrumu

Ocenjuje i da građani Srbije 30 godina žive “u simulakrumu, u atmosferi laži”.

“Pre svega se samozavaramo i pristajemo na propagandu. Većina građana ne želi da zna šta se dešavalo devedesetih godina u okruženju i koliko je Srbija odgovorna za to. Mi sada ponovo imamo tu jednu vrstu samozavaravanja”, ocenjuje Ćorović, aludirajući na rast proputinovskog raspoloženja, prema istraživanjima javnog mnjenja.

“Naše siromaštvo je moralno i emocionalno, i nama treba neko ko je veliki, ko je jak”, smatra ona.

Dodaje da “građani Srbije, čak i vrlo obrazovani, ne mogu više da naprave racionalno razliku između onoga što radi sada Rusija u Ukrajini i tog sentimenta – to su naša pravoslavna braća i sada će Putin da nalupa šamare NATO paktu koji nas je onomad bombardovao”.

Ocenjuje i da “mi imamo jednu vrstu šizofrenije, koju je ova vlast dovela do savršenstva – mi deklarativno idemo u EU i ona nam de fakto daje najviše novca, a sa druge strane je Rusija”.

“Nama je objektivno prijatelj EU, ona nam želi dobro, daje nam novac, ulaže u infrastrukturne projekte, a šta imamo od tog ruskog brata?! On uglavnom obara ruke sa Zapadom preko nas i štiti svoj interes, što je potpuno normalno u globalnoj politici, u kojoj nema braće i ljubavi”, poručuje Ćorović.

Na to da li se plaši pretnje nuklearnom bombom i misli li da je realna, ona smatra da je deklarativna.

“Obična logika mi nalaže da ako se desi bilo kakav nuklearni rat, to je nemoguće ograničiti samo na jedno područje, i Rusija bi i te kako trpela konsekvence jednog takvog udara… Nikom se ne isplati nešto takvo. Vidimo da se ruski oligarsi, enormno bogati, koji drže neke od ključnih gradova Evrope svojim finansijskim mešetarenjima, odriču Putina. Ne bi me iznenadilo da njihov pritisak na Putina ojača. Bilo kakav sukob velikih razmera nikome sada ne bi odgovarao”, smatra Ćorović.

Predizborna situacija: Unutrašnjost Srbije “ošašavljena” – nema pojma šta se dešava

A na pitanje da li se u svetlu rata u Ukrajini i krize u svetu predizborna situacija u Srbiji potpuno promenila, ona kaže da “mnogo toga što se dešava ide Vučiću na ruku, to njegovo prenemaganje, stalno pumpanje panike…”

“Mi smo postali iracionalni, imamo kratko pamćenje, ne sećamo se šta je bilo pre 15 dana, Vučić očigledno jako dobro poznaje naš mentalitet i igra na njegovu kartu. Imamo građanstvo koje je zapušteno, koje je 30 godina bombardovano najgorim mogućim sadržajima. To je na nivou ozračenjem jednom malom nuklearnom bombom šta su nam uradili mediji poput Pinka”, poručuje ona.

Dodaje i da se na domaćem terenu pretnjom ratom opravdava “da ova država brutalno krade svoje građane”.

“Poruka koju stalno od Vučića čujemo – kriza je u svetu, strašno je, a ja brinem o vama. Opet smo postali građani koji više ne vide, ne mogu da naprave razliku između onoga što nam se gura kao propaganda a šta je istina, previše gledamo medije”, ocenjuje Ćorović.

Upitana šta će biti 4. aprila, dan posle vanrednih parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora, ona kaže da je “opozicija u toliko lošoj poziciji da je unutrašnjost Srbije do te mere ošašavljena, do te mere su im isprani mozgovi, oni pojma nemaju šta se u Srbiji dešava”.

“Opozicija, aktivisti, svi treba da pozovu ljude da izađu na izbore u što većem broju i da glasaju po svom nahođenju”, smatra Ćorović.