Sto godina lista “Borba”: Ne znamo zašto se Vučić i njegovi kite tuđim perjem

Izvor: N1; Marija Komazec / Foto: Printscreen N1

Povodom obeležavanja 100 godina od izlaska prvog broja lista “Borba”, dnevni list “Danas” organizovao je tribinu pod nazivom “Borbaši govore”.

„Ovo je danas treće obeležavanje 100 godina postojanja Borbe, jedno je bilo državno i tu su govorili oni koji nemaju nikakve veze s tim“, rekao je na otvranju tribine urednik dnevnog lista „Danas“ Draža Petrović.

Tribinu je otvorila novinarka dnevnog lista „Danas“ Safeta Biševac koja se podsetila vremena kada je radila u „Borbi“, i istakla da nisu bila tri obeležavanja nego dva.

„Ivan Mrđen i mi, dakle dva obeležavanja. Ne znam zašto se Alelsandar Vučić i njegovi kite tuđim perjem“, poručila je Biševac.

Na tribini govori i kolummista Božidar Andrejić koji je podsetio i na progone koje je list “Borba” preživljavao.

“Imam osećaj da je današnja borba nastala upravo iz tih progona”, zaključio je Andrejić i akcenat stavio na moralnost i čuvanje čestitosti.

U beogradskom “Dorćol placu” je povodom stogodišnjice od izlasaka prvog broja “Borbe”, organizovan još jedan događaj u čijem je središtu pažnje je bio period od dolaska Stanislava Marinkovića na mesto glavnog i odgovornog urednika u julu 1986. do kraja 1994. godine, kada je kontrolu nad tim listom preuzela Jugoslovenska levica.

Priređena je i izložba “Istorija u objektivu “Borbinih” fotoreportera 1986-1994″.

“‘Borba’ je tih godina bila među najcitiranijim evropskim dnevnicima i na ratne i na moguće mirovne teme. Sve vreme smo poštovali uređivačku politiku koju je u suštini utemeljio kolega Staša Marinkovic. Po tome je ‘Borba’ bila cenjena i verovalo joj se”, stoji u poruci poslednje glavne i odgovorne urednice Gordane Logar, koja je pročitana na tom skupu.