Aleksić: Do kraja života ću se boriti, oštećene pripremane mesecima za suđenje

Izvor: Jelena Diković; Danas / Foto: Youtube Printscreen

U Palati pravde danas je nastavljeno suđenje Miroslavu Aleksiću, koji se tereti za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca”.

On je u sud došao u pratnji supruge Biljane Mašić.

Iznoseći svoju odbranu, Aleksić je rekao da će se do kraja života boriti protiv optužbi, jer je deo srpskog naroda i kulture, dodajući da „koren ovog naroda nisu bolesti, mi nismo bolestan narod“.

On se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Aleksić je na današnjem ročištu istakao da su oštećene pripemane za suđenje mesecima, da je sve timski organizaovano, od psiholoza, policajaca, pa do medija i nevladinih organizacija.

U svojoj odbrani, Aleksić tvrdi da „Stvar srca“ nije bila škola već dramski studio, u kojem se učilo šta je smisao života, kako doći do duše, kako pronaći sebe.

Imao je, kako je naveo, pravila kojih su svi morali da se pridržavaju, među kojima su da se u grupi navija za OFK Beograd, da nema zaljubljivanja i da vlada samoupravljanje.

Aleksić je istakao da su svi morali da nauče Oče naš, Bože pravde i Svetosavsku himnu.

Rekao je i to da nije tačno da je roditeljima bilo zabranjeno da dođu u „dramski studio“, te da su teme o seksu nametali učenici i učenice.

Naveo je i da se u optužnici konstantno koriste termini „deca“, ukazujući da su optižene imale po 17, 18 i 19 godina.

Inače, pred početak suđenja organizovan je protest „Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja!” u organizaciji Žena u crnom, feminističke inicijative Verujem ti, feminističkog kolektiva Ženska solidarnost i Omladinskog centra CK13.

Podsetimo, neke od oštećenih devojaka bile su maloletne.

Aleksić je u pritvoru proveo nekoliko meseci da bi bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom.

Glumica Milena Radulović prva je prijavila Miroslava Aleksića za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Pred suđenje, ispred Palate pravde organizovan je protest “Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja!” u organizaciji Žena u crnom, feminističke inicijative Verujem ti, feminističkog kolektiva Ženska solidarnost i Omladinskog centra CK13.