Vojinović (Tango six): Nakon sankcija tri firme će preuzeti do 90 odsto saobraćaja ka Rusiji

Izvor: N1 / Foto: Printscreen N1

Urednik portala “Tango six” Petar Vojinović izjavio je u emisiji Dan uživo da će nakon uvođenja sankcija i ukidanja letova prema Rusiji, tri bliskoistočne kompanije, Emirajts erlajns, Katar ervejz i Turkiš erlajns, preuzeti gotovo 80 do 90 odsto saobraćaja. “Oni i dalje imaju dobru povezanost, zato što sve te zemlje nisu uvele sankcije Rusiji”, istakao je Vojinović.

Podsetimo, srpski avio-prevoznik Er Srbija je među retkim kompanijama koje mogu da sleću na ruske aerodrome i iz Beograda će put Moskve njeni avioni lete dva puta dnevno. Objašnjava da će i ona imati koristi od ove situacije, ali ne kao tri pomenute.

„Nama je interesantno da posmatramo Er Srbiju, ali, obustavljanje saobraćaja sa zemljama zapadne Evrope, sa jednim veoma bitnim tržištem dovelo je do toga da će celo to tržište u velikoj većini da preuzmu tri najveće bliskoistočne avio kompanije. To su Emirajts erlajns, Katar ervejs i Turkiš erlajns. Oni su i pre ovoga bile globalne avio kompanije koje su preko svojih čvorišta uzimali gro tih interkontinentalnih letova. I dalje zapravo imaju dobru povezanost, zato što sve te zemlje nisu uvele sankcije Rusiji“, navodi Vojinović.

On dodaje da nacionalne i internacionalne avio organizacije i regulatorna tela ne mogu da uvode bilo kakve restrikcije ovog tipa.

“Ovo je isključivo na državama, odnosno na političkom savezu EU. Ovo je do sada nezabeleženo, da je ceo jedan sektor ekonomije zatvoren za Rusiju, tako da je zaista interesantno da smo se mi tu našli kao jedini sa evropskog kontinentalnog dela da ćemo leteti za Rusiju”, istakao je Vojinović.

Prema njegovim rečima, profit, korist ili dobri poslovni rezultat od ove situacije treba posmatrati odvojeno.

“Profit je nešto što je često i u mirovnim situacijama nije dostižno. Oni su imali veliki udar od korone, država je to nadoknadila, a ovo isključivo može da se posmatra kao dramatičan skok na samo jednoj liniji… Er Srbija i Aeroflot su igrom slučaja pre ovoga imali jako dobar poslovni odnos, a Er Srbija je bila jedna od retkih kompanija koja je prodavala istu kartu Aeroflota u svojim avionima, i do nekih trećih destinacija u Rusiji, što nije bilo dozvoljeno drugim aviokompanijama”, kaže on.

Navodi da je Er Srbija preuzela putnike ostalih kompanija, i da je uvela dodatne letove, kao i da je na početku karta bila oko 1000 evra, a da su sada cene od 300 do 500 evra.

“Cene će ostati iste, posebno zbog tog velikog aviona koji daje veliki broj sedišta. Tu su neke dve avio komapnaije iz Turske, ali, zaista, oko 80, 90 odsto saobraćaja će preuzeti bliskoistočne aviokompanije”, kaže Vojinović.

Procenjuje da će avio kompanije koje lete do Rusije staviti što više aviona na te rute, a da će se cene nakon određenog vremena stabilizovati.

Na pitanje ima li Er Srbija kapaciteta za povećanje broja letova, odgovara: “Apsolutno. I ovo je sasvim dovoljno. Oni bi mogli i sa uskotrupnom flotom da opslužuiju to, ali imaju i veliki avion, tako da stižu sve to da urade”.

Procenjuje da će najviše štete od sankcija imati Rusija, a da će sektor avio industrije biti posebno pogođen.