SLAVICA PAVLOVIĆ ZA KARAKTER: ZAJEDNO RASTEMO

slavica-pavlovic

Svoju dosadašnju karijeru gradila sam na uverenju da čime god da se bavite, neophodno je da stalno učite i da se usavršavate. Svaki novi poslovni izazov, bez obzira na ishod, jeste nova lekcija, a svaka lekcija pomaže da u sledećem koraku budete efikasnji i organizovaniji. Posvećenost cilju je veoma važna, jer mi omogućava da budem usredsređena na dati zadatak i motivisana da dam sve od sebe

SLAVICA PAVLOVIĆ, predsednik izvršnog odbora Eurobank, govori za KARAKTER

slavica-pavlovic

 

Za nama je teška i izazovna godina. Po čemu ćete je vi u Eurobank pamtiti?

Godina za nama je svakako donela sasvim nove i nesvakidašnje izazove koje je malo ko očekivao ili mogao predvideti. Eurobanka je, međutim, pokazala da je spremna da se brzo prilagodi i uspešno odgovori na novonastalu situaciju. Naš prioritet tokom godine bio je i dalje ostaje da, pre svega, zaštitimo zdravlje i bezbednost naših zaposlenih i njihovih porodica, ali i svih naših klijenata, kao i da im obezbedimo nesmetan pristup svim proizvodima i uslugama banke. Veoma smo zahvalni zaposlenima i klijentima koji su pokazali veliko razumevanje, strpljenje i odgovornost prema sebi i drugima u ovom teškom periodu.

Bankarski sektor ima ulogu jednog od potpornih stubova ekonomije tokom trajanja krize izazvane epidemijom

Kako biste okarakterisali bankarski sektor u Srbiji u doba pandemije?

Verujem da bankarski sektor ima ulogu jednog od potpornih stubova ekonomije tokom trajanja krize izazvane epidemijom. Aktivnosti bankarskog sektora tokom godine bile su usmerene na pružanje podrške građanima i privredi Srbije: sprovedena su dva moratorijuma, omogućena je isplata penzija našim najstarijim građanima u bezbednim uslovima tokom vanrednog stanja, potom i isplata direktne državne pomoći preko posebno otvaranih specijalnih računa, nastavljeno je kreditiranje privrede, kako redovno, tako i iz sredstava u okviru državne garantne šeme, a obezbeđen je i kontinuiran rad ekspozitura i kreditiranje stanovništva. Takođe, bankarski sektor je prepoznao da je veoma važno u ovim nesvakidašnjim uslovima na svaki način pružiti podršku našem zdravstvenom sistemu i medicinskim radnicima i tokom godine je donirao znatna sredstava za medicinsku i zaštitnu opremu i druge potrebe kako bi pomogao borbu protiv pandemije. Naravno, bankarski sektor će nastaviti i ubuduće da pruža punu podršku građanima i ekonomiji Srbije.

U kojoj meri su regulatori pomogli bankama da održe uspešno poslovanje u ovako ozbiljnim vremenima? I da li ste od njih očekivali nešto više da urade kako bi vam olakšali normalno funkcionisanje ili koliko ste bili ugroženi zbog moratorijuma? 

Bankarski sektor je važna ekonomska karika, a posebno u ovom trenutku naš zadatak je da zajedno sa državom i Narodnom bankom Srbije pomognemo našim klijentima da prebrode eventualne poteškoće izazvane krizom. Verujem da za sada taj zadatak dobro obavljamo, i moratorijum je jedna od mera usmerenih ka olakšavanju otplate obaveza klijenata. S druge strane, implementacija moratorijuma jeste bio zahtevan poduhvat, jer je podrazumevao izmene IT sistema i angažovanje velikog broja ljudi kako bi se obezbedila adekvatna primena.

Utisak je da ste, i pored krize, pronašli načine da nastavite sa prepoznatljivim društveno odgovornim aktivnostima, a za neke projekte ste u ovoj godini nagrađeni prestižnim priznanjima?

Eurobanka se već od dolaska na tržište Srbije 2003. godine trudi da izgradi čvrste veze i pruži podršku zajednici u kojoj posluje. Drago nam je što je naše zalaganje da doprinesemo boljem životu građana prepoznato u javnosti, a u prilog tome upravo govore brojne nagrade koje smo tokom godina primili. Posebno smo ponosni na naš projekat „Mančester junajted škola fudbala“, koji je ove godine nagrađen prestižnom Virtus nagradom za doprinos lokalnoj zajednici, koju dodeljuje Trag fondacija, kao i nagradom PRiZnanje Društva Srbije za odnose s javnošću. Takođe, nastavljamo da sprovodimo program „Škola kao nacrtana za vas“, usmeren na opremanje učionica i kabineta u srednjim ekonomskim školama u Srbiji, koji realizujemo uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove godine, naravno, posebnu pažnju posvetili smo incijativama za podršku zdravstvenom sistemu Srbije, i u nekoliko navrata donirali smo sredstva samostalno, ali i u saradnji sa UNICEF-om i Srpskim filantropskim forumom, za nabavku neophodne medicinske i zaštitne opreme, u ukupnom iznosu od preko sedam miliona dinara.

Može li se konstatovati da Vi kao uspešna žena na čelu jedne banke demantujete stavove ili opaske da živimo u muškom društvu?  

Iako je sve više žena na vodećim pozicijama u različitim oblastima, uključujući i bankarski sektor, o tome se i dalje govori u kontekstu „pravila“ i „izuzetaka“, po čemu vidimo da u našem društvu postoji dosta prostora za unapređenje rodne ravnopravnosti. I dalje su uvrežena mišljenja o tome kako su neki poslovi „prikladni“ za žene ili muškarce što ukazuje na kulturne obrasce ponašanja, na vaspitanje i očekivanja sredine u pogledu uloge žene. Sve veći broj žena na vodećim pozicijama jeste pozitivan trend, ali s druge strane potrebno je otvarati i razvijati i naše društvo i poslovno okruženje u pogledu rodne ravnopravnosti. Sasvim je normalno i očekivano videti ženu na čelu jedne banke u Srbiji, ili na bilo kojoj rukovodećoj poziciji. Zato je važno da svi zajedno nastavimo da o tome otvoreno razgovaramo i da ulažemo napore ka pozitivnim promenama.

Najveći izazov jeste organizovati svoje privatne i profesionalne obaveze tako da nijedna strana ne bude zapostavljena

Šta su najveći izazovi za Vas – profesionalno i privatno – u balansiranju posla i porodičnog života?

Najveći izazov jeste organizovati svoje privatne i profesionalne obaveze tako da nijedna strana ne bude zapostavljena. Ako želite da ostvarite poslovne ciljeve, morate im biti posvećeni i uložiti vreme i napor; ukoliko želite da se posvetite porodici i deci, takođe morate uložiti vreme i napor. Nema nekog oprobanog recepta, ali vremenom, i uz dosta strpljenja i razumevanja, postala sam veštija u žongliranju obavezama.

Kako biste opisali Vaš karakter, koji je verovatno imao uticaja na poslovnu karijeru?

Volela bih da mogu objektivno da sagledam svoj karakter, ali mislim da je to nezahvalan zadatak – uvek smo ili previše kritični ili previše popustljivi prema sebi, u zavisnosti od rezultata nekog našeg ličnog ili profesionalnog poduhvata. Svoju dosadašnju karijeru gradila sam na uverenju da čime god da se bavite, neophodno je da stalno učite i da se usavršavate. Svaki novi poslovni izazov, bez obzira na ishod, jeste nova lekcija, a svaka lekcija pomaže da u sledećem koraku budete efikasnji i organizovaniji. Takođe, mislim da je posvećenost cilju veoma važna, jer mi omogućava da budem usredsređena na dati zadatak i motivisana da dam sve od sebe.

Sa kakvim planovima ulazite u 2021?

U i predstojećoj 2021. godini Eurobanka želi da ostane čvrst oslonac i pouzdan partner našim klijentima i saradnicima u njihovim ličnim i profesionalnim poduhvatima. Takođe, nastavićemo da pružamo podršku zajednici u kojoj poslujemo kroz projekte društveno odgovornog poslovanja, koje je sastavni deo poslovne strategije naše banke. Nadamo se stabilizaciji zdravstvene situacije u zemlji, ali spremni smo i za nove izazove. Eurobanka ostaje posvećena srpskom tržištu i želimo da i ubuduće na najbolji mogući način podržimo privredu i građane Srbije i da s njima zajedno rastemo i razvijamo se.

Velika je čast i zadovoljstvo sarađivati sa Mančester junajtedom, koji ne samo da je fudbalski klub, već i globalna organizacija koja promoviše ljubav prema sportu. Priznajem da nisam bila neki ljubitelj fudbala, ali se to promenilo nakon što sam prisustvovala utakmici na Old Trafordu

Navijate li možda za Mančester junajted? 

Velika je čast i zadovoljstvo sarađivati sa Mančester junajtedom, koji ne samo da je fudbalski klub, već i globalna organizacija koja promoviše ljubav prema sportu. Priznajem da nisam bila neki ljubitelj fudbala, ali se to promenilo nakon što sam prisustvovala utakmici na Old Trafordu. To je jedno neverovatno iskustvo posle kojeg imam sasvim drugačiji pogled na fudbal, a ponosna sam na to što smo i našim klijentima, korisnicima Eurobank-Mančester junajted kobrendiranih platnih kartica, pružili mogućnost da posete Mančester i iskuse atmosferu na Old Trafordu.

galeb-nikacevic

Share