NEVENA KURTOVIĆ ZA KARAKTER: MOĆ KOMUNIKACIJE JE OGROMNA, ALI I OPASNA

Nevena-Kurtović

NEVENA KURTOVIĆ, direktorka Fusion Communications, govori za KARAKTER

KARAKTER KOMUNIKACIJE

Način na koji se obraćamo ljudima je izuzetno važan. Čovekov karakter se vidi iz onoga što priča a ponekad je važnije i ono što se ne izgovori. Karakter komunikacije određuje svaki tok daljih odnosa među ljudima i zato je mnogo bitno kakav je. Teško je to definisati kao deo društva. Smatram da je svaki pojedinac odgovoran za sebe i svoje postupke i samim tim ne treba da pada pod generalizaciju.

Komunikacija je i u pogledu, pokretu, tišini

MOĆ KOMUNIKACIJE

Komunikacija je svuda oko nas. Ona nije samo verbalna, nalazi se u pogledu, pokretu, tišini… Njena moć je nedokučiva, velika, čak i ponekad opasna. Ono što može jedan pogled, gestikulacija a naročito reč da prouzrokuje može da donese veliku radost a nažalost i veliku tugu. Isprepletanost komunukacije sa svim emocijama, način na koji može da nas pomeri iz korena i suštinski. Zato treba poznati moć komunikacije, te shvatiti da je to jako oružje svakog živog bića.

Neverbalno nam često govori više ili pak iskrenije od verbalnog

LIVE KOMUNIKACIJA

I pored svih prednosti koje nam je digitalna revolucija donela, komunikaciju uživo ne može ništa da zameni. Svi znamo za ono poznato – da se pogledamo u oči – a upravo tu potrebu nam je protekla godina pojačala kad smo nevoljno imali jedinu opciju da digitalno komuniciramo. Neverbalno nam često govori više ili pak iskrenije od verbalnog, neki skriveni gest, nešto što ‘oda tajnu’. Ili čak namerni tajni signal može nam reći mnogo više nego izgovrene reči. Zagrljaj, stisak ruke i pogled je, iskreno, verujem nešto što ništa ne može da zameni.

I pored svih prednosti koje nam je digitalna revolucija donela, komunikaciju uživo ne može ništa da zameni

Nevena-Kurtović

DIGITALNA KOMUNIKACIJA

Digitalno doba u kojem nesumnjivo živimo nam je donelo velike prednosti, olakšalo život, ubrzalo procese i svakako možemo o prednostima dugo pričati.

U pisanoj formi reči češto imaju drugačije značenje

Još duže možemo navoditi i mane u komunikacijskom smislu, pogotovo u generacijama koje dolaze. Prečesto smo svedoci izjednačavanja ‘pravog’ života sa virtuelnim. Te se očas posla neko ‘unfollow’, ‘unlike’ jednostavno otpiše kao klikom miša. U pisanoj formi reči češto imaju drugačije značenje. Bez tona, pogleda, pokreta – sve je na tumačenju onoga koji poruku prima. Toliko slučajeva svađa, raskida, konfuzije zbog pogrešno učitane poruke. Ljudi imaju tendeciju da budu ‘hrabriji’ iza ekrana, pa često budu suroviji ili direktniji nego uživo. Često zapravo samo nekultruni i uvredljivi.

Društvene mreže su otvorile mogućnost da se skriveni iza ekrane ljudi, nažalost, izražavaju na najgori, najnekulturniji način

Kao neko ko je prilično digitalno pismen i koristi sve prednosti digtalnog doba, smatram da je jako važno da se nađe granica i zdravorazumski koristi digitalna komunikacija. Na kraju krajeva – kao i u svemu u životu.

MARKETINŠKA KOMUNIKACIJA

Komunikacija brenda, kompanije, prozivoda se ne razlikuje mnogo od naše svakodnevne komunikacije. Važno je znati kome se obraćamo, koju poruku šaljemo i koje kanale koristimo. Treba slušati i čuti našu publiku i znati kome se obraćamo. Iskrenost u komunikaciji je prioritet. Dvosmerna komunikacija koju nam je donelo digitalno doba nedvosmisleno nam daje uvid u mišljenje i stavove naše publike. To treba znati čuti i procesuirati na pravi način.

Najveća greška u svakoj komunikaciji je kad ne slušamo drugu stranu

GOVOR MRŽNJE

Ima li nešto gore od govora mržnje, predrasuda i mržnje uperene ka stavovima koji se razlikuju od naših. Društvene mreže su otvorile mogućnost da se skriveni iza ekrane ljudi, nažalost, izražavaju na najgori, najnekulturniji način i iskreno to mi je nešto što će mi zauvek biti neprihvatljivo. Aposolutno podržavam različitost u mišljenju ali nikako da se zbog toga mrzimo. A kamoli mržnja zbog vere, verovanja, boje kože… to je veliki civilizacijski korak nazad.

Prihvatanje tuđeg mišljenja je najvažnije

GREŠKE U KOMUNIKACIJI

Najveća greška u svakoj komunikaciji za početak je kad – ne slušamo drugu stranu. Jako je važno šta mi čujemo a šta je “pisac hteo da kaže”. Iskrenost i otvorenost da se prima informacija i čuje druga strana, kao i komunikacija bez predrasuda jedina može da donese kvalitetno razumevanje. Ne moramo se uvek složiti ali moramo se slušati i razumeti. Prihvatanje tuđeg mišljenja je najvažnije.

karakter-naslovna