KRISTINA ERCEGOVIĆ za karakter.rs: FINANSIJSKO OSVEŠĆIVANJE ŽENA

kristina ercegovic

Piše Nata Živanović

Kako da žene postanu finansijski nezavisne, večiti mit ili realna potreba? Svesni smo da je borba krenula kroz osnivanje pokreta u borbi za ravnopravnost. Kako se svest društva razvijala, tako su se i žene sve manje stavljale pred izbor: karijera ili domaćica? Pojam ostvarene žene i samostalne žene zastupljen je uglavnom u zapadnim, razvijenim zemljama. Međutim, kada je reč o zemljama sa prostora Balkana, nema velike razlike, u današnje vreme poželjna je finansijska nezavisnost kod oba pola.

Na pitanja koja se danas nameću, uglavnom odgovore daju agencije za finansijski i poslovni konsalting, kroz dugoročnu strategiju ili instant rešenja. Da li treba štedeti na troškovima ili tražiti načine za nove prihode? Da li važi isti princip bez obzira na geografiju? Sa kim se treba okružiti i udružiti, kako stvarati nešto ni iz čega, kako voditi svoj finansijski dnevnik i da li ulazak u preduzetničke vode znači i definitivnu finansijsku nezavisnost? Ovo su samo neka od pitanja, koja prolaze neminovno kroz glavu kod mnogih žena.

Neko u biznis kreće iz nužde, a neko iz strasti. Moramo se snaći sa onim što imamo, jer retko kada ćemo imati idealne uslove za sve

O ovim pitanjima za portal karakter.rs razgovaramo sa Kristinom Ercegović iz Hrvatske, koja ima dugogodišnje iskustvo u savetovanju preduzetnica, kao i onih koji se tek usuđuju na prve korake. Ponosna je kako kaže u stvaranju „nečega ni iz čega“. Posvećena je spajanju žena, njihovom osnaživanju i aktivnom savetovanju putem portala Žene i novac, čiji je osnivač.

Prema njenim rečima, „neko u biznis kreće iz nužde, a neko iz strasti. Moramo se snaći sa onim što imamo, jer retko kada ćemo imati idealne uslove za sve“.

Područje Balkana specifično je zbog veličanja uloge žrtve i ovdje se sve oprašta, osim uspjeha. Kako su nam naše bake govorile, svaka žena mora imati svoj novac. Kao i u svemu prvo sve kreće od edukacije i osvešćivanja.

Kad pričamo o novcu nije sve u matematici, bitna su i naša naslijeđena uvjerenja, slika o sebi, a naravno onda i vođenje budžeta. Žena treba raditi i zarađivati – kako, zna svaka za sebe najbolje, idealno je otkriti i naplatiti svoje talente, znanja i veštine, upakovati ih u proizvod i uslugu i ponuditi tržištu. Hoće li netko biti sama svoja gazdarica, ili će raditi za nekog, ili će ulagati u nekretnine, baviti se poljoprivredom, ulagati u ETF-ove (fondovi za trgovanje) i deonice, pisati knjige, baviti se influenciranjem to je na svakoj ženi da sama odluči.

Dio novca koji zaradi treba uštedjeti pa ga investirati u nešto od prethodno navedenog.

Žene u proseku zarađuju manje od muškaraca od 11 do 20% ali sadašnja statistika se uvek može promeniti na bolje

Kod žena je jako važno raditi na osjećaju manje vrijednosti, osnaživanju i jačanju samopouzdanja. One su sklone perfekcionizmu, to u praksi znači da će radije sve same napraviti, teže će delegirati, a tako posao teže i sporije raste.

Imat će više sindrom varalice, mislit će da im treba još jedna i još jedna edukacija prije nego se usude nešto pokrenuti, čekat će da ih netko prepozna, manje su sklonije riziku.

Budi dobro, a ne dobra. Pobrini se za sebe. Uloži u sebe. Stavi sebe na  prvo mesto. Šta god da se dogodi, nemoj shvatati lično, brzo ustani i nastavi dalje. Ne treba ti još 101. diploma pa da kreneš, napiši blog, daj izjavu, napiši kolumnu, idi na poslovni događaj ili konferenciju. Samo se pojavi, to je već pola uspjeha

Zbog osjećaja manje vrijednosti imat će i puno nenaplaćenog rada, preniske cijene i premale marže, previše će davati drugima da dokažu svoju vrijednost i slično.Zato prvo krenuti od sebe, ulaganje u sebe i svoje znanje je uvijek najbolje.

Koliko se dugo bavite ovom tematikom i obučavanjem žena za uspešno poslovanje?

Edukacijom o preduzetništvu bavim se 11. a preduzetnica sam 20 godina, poslednje tri, vodim portal Žene i novac u kojem je naglasak na edukaciji o novcu.

Koliko žene danas u proseku zarađuju manje od muškaraca?

Žene u proseku zarađuju manje od muškaraca od 11 do 20% ali sadašnja statistika se uvek može promeniti na bolje.

Da li je danas lakše ili teže biti preduzetnica, šta kaže statistika, a šta vaše poslovno iskustvo?

Lakše je nego prije 10,15, 20 godina. No problemi su ostali isti. Manji pristup kapitalu i manjak vremena, zbog toga što je većina brige o djeci i starijim ukućanima i kućanskim poslovima i dalje na ženama. A vrijeme je itekako važan resurs.

Imate li možda predlog za regionalnu saradnju preduzetnica Hrvatske i Srbije?

Imam uvijek. Mislim da se trebamo što više družiti, vidim puno potencijala oko saradnje posebno na području hrane i raznih usluga. Mogućnosti postoje, samo ih treba iskoristiti.

Kratki saveti svakoj ženi?

Budi dobro, a ne dobra. Pobrini se za sebe. Uloži u sebe. Stavi sebe na  prvo mesto. Šta god da se dogodi, nemoj shvatati lično, brzo ustani i nastavi dalje. Ne treba ti još 101. diploma pa da kreneš, napiši blog, daj izjavu, napiši kolumnu, idi na poslovni događaj ili konferenciju. Samo se pojavi, to je već pola uspjeha.

Share